Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
 
hun Kultúra
2013.04.16


Sadecky Katalin keramikus művész bemutatkozik

Kedves Olvasó!

Sok szeretettel ajánlom figyelmükbe Sadecky Katalin keramikus május 10-i Vallomások című kiállítását, melyre minden kedves érdeklődőt és vendéget a Várba, délután 17 órai kezdettel invitálunk.

Katit egyben - e lap hasábjain keresztül - szeretném saját szavaival is bemutatni a figyelmes és értő szívű olvasónak. Így ír önmagáról:  

Négy gyermekes édesanyaként egyedi kerámia szobrokat, terrakotta kisplasztikákat készítek.
A szobrok egyediek, nem készítek másolatot. Azonos témában csak hasonlót mintázok. A vörös és barna árnyalatait a különböző agyagok egyéni keverésével hozom létre. Gondolatban megszületett életképet, mozdulatot, történetet jelenítek meg az agyag segítségével. Szeretném láttatni a lényeget: a személyes szeretet értékét. A szobrok magassága: 15-35 cm.

Kerámiaformázóként Bokor Zsuzsa és Nemoda Attila iparművészek voltak a mestereim (1993). Cserépkályhákat, kandallókat terveztek, és kiviteleztünk. Majd születtek sorban a gyerekek. Közben szociálpedagógus diplomát szereztem (2008). Mintázni 3 éve kezdtem, magam is meglepődtem, mert senkitől sem tanultam. Az anyaságban tapasztalt öröm adott nekem bátorságot. 1 éve Pató Róza szobrász és éremművésznél tanulok rajzolni, mintázni. Mostanában is ő kritizál, koordinál...

A Szalézi kultúrteremben rendezett (4 anyukás bemutatkozó) kiállításon hangzott el
Garami Gréta művészettörténésztől (aki szintén 2 gyermekes anyuka):
"Sadecky Kati kisméretű, figurális plasztikákat készít, melyekben az emberi – elsősorban a női – figura dominál. Nőalakjai, mint a női élet állomásai, a női lét stációi sorolódnak egymás mellé: a fürdőző gyereklány, az unott-ásítozó kamasz, a bekötött fejű fiatal-új asszonyka, az átváltozás pillanatait élő kismama, a csecsemőjét szorító új anya, az első lépés örömét megélő anya, majd a fáradt, dolgozó anya a korsóval és a lábába kapaszkodó-csimpaszkodó még mindig ragaszkodó gyermekkel. Kati szobrai függőleges komponálásukkal, zárt, egy körvonalként fogalmazott tömegükkel, rendkívül finoman, árnyaltan mintázott arckifejezésükkel a gótikus katedrálisok kapubéllet-szobrait idézik.

Az agyagból történő ember-alak-formázás ugyanakkor mindig magában rejti a teremtés asszociációját is: Kati munkáival folytatja azt a teremtés-tevékenységet, amit nőként négy gyermeket vállalva kezdett el és él meg nap, mint nap. Alkotásait teljesen és letagadhatatlanul áthatja az anyai öröm és annak alkotó-teremtő ereje."

Kati hitvallásaként a következő sorokat idézi:
"Isten országa olyan valóság, mely teljesen át akarja rendezni az életünket. Újra meg újra véget vet a régi világnak bennünk, és megnyit egy újat, mely egészen más minőség, mint az előző volt."
Fr. Barsi B. OFM

A szobrok bemutatójának a Várban, a Litea Könyvesbolt és Teázó ad otthont (Budai Vár -- Fortuna udvar, 1014 Budapest, Hess András tér 4.). A kiállítást Petrás Mária iparművész nyitja meg.

Katit és alkotásait az interneten a skeramia.5mp.eu oldalon találhatják meg.

Poós Gergely

 

A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013