Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
 
hun usa Közélet
2013.04.11


Vészkorszak-túlélők Nevada Állam kormányzójánál

Vészkorszak
Governor Brian Sandoval (jobbra)
írásunk szerzőjével

Kereken hetven esztendeje, 1943. április 19-én, a varsói gettóba összezsúfolt lengyel zsidók reménytelen helyzetükben egyetlen esélyt láttak: fegyveres felkelést a megszálló német csapatokkal szemben. Az egyenlőtlen küzdelem kilátástalannak tűnt - néhány kézifegyverrel szembeszállni a Wehrmacht tankjaival nem ígért sikert... de legalább megpróbálták. A múlt század negyvenes éveiben, New York után a lengyel fővárosban élt a legtöbb - 350 ezer -  zsidó. A gettót 1939-ben, az első zsidótörvények életbelépését követően kezdték kialakítani, majd 1940-ben - a környező településekből is - 550 ezer embert zsúfoltak a háromméteres fallal, szögesdróttal körülvett, 307 hektárnyi területre. Ott évekig, nyolcan-tizenöten is szorongtak egy-egy szobában.

A gettó kiürítéséhez és az oda száműzöttek elszállításához a treblinkai haláltáborba ’43 tavaszán kezdtek hozzá, azután fogtak fegyvert a fizikailag legyengült áldozatok, akiknek száma akkor már 60 ezerre csökkent. Az 1942 decemberében megszervezett ZOB – a Zsidó Harci Szervezet – megfogalmazott célja „nem a megmenekülés volt, hanem a becsületes halál”.  A felkelőknek mindössze néhány ezer gyújtópalackjuk és gránátjuk, pár száz pisztolyuk-puskájuk és tíz gépfegyverük volt. A harcokba tíz tankot bevető - ukrán, lett, litván fasisztákkal és lengyel rendőrökkel is megerősített - náci csapatok öt-hatezer katonája mégis csak huszonhét napig tartó, véres harcok után tudta leverni a felkelést. E lázadás volt az első nagy katonai akció a megszállt területeken, jelentős presztizsveszteséget és anyagi kárt okozva a németeknek. A harcok túlélőit Treblinkába hurcolták, a gettó területét pedig földig rombolták. (Varsó nem zsidók lakta részeinek elpusztítására később került sor.)

A varsói gettólázadás kitörésének évfordulóján világszerte megemlékeznek a második világháború hatmillió zsidó áldozatáról. A Yom HaShoah (Holocaust Memorial Day) alkalmából Nevada Állam fővárosában – Carson Cityben –  április 4-én rendeztek emlékünnepélyt Brian Sandoval kormányzó rezidenciájának fogadótermében. A hozzávetőleg 150 jelenlévő között volt az a Las Vegasban élő negyven túlélő – köztük négy magyar -, aki Sheldon Adelson luxus-jellegű magánrepülőgépén utazott Renoba (majd onnan autóbusszal a fővárosba). A kaliforniai Reddingben 1963-ban született, republikánus párti Sandovalt 2010-ben választották a 2.8 milliós lelket számláló Nevada kormányzójává, 2003 óta az állam főügyésze volt. A bostoni születésű, nyolcvan esztendős Adelson, taxisofőr apa gyermekeként, már tizenkét évesen újságot árult, később kereskedelmi iskolát végzett, s az üzleti világban aratott kiugró sikereket. A 21.8 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 24. - az Egyesült Államok 12. - leggazdagabb embere. Egyebek mellett övé a Las Vegas-i Venetian meg a Palazzo casinószálloda, a vegasi Sands Expo és Convention Center, a macaoi Venetian Hotel, valamint az izraeli Israel HaYom napilap. Lelkes republikánus, a 2012-es elnökválasztás idején tízmillió dollárral támogatta Matt Romney kampányát. A már említett repülőgépet (amelynek elegáns szalonjai és tárgyalóterme okkal ejtette bámulatba az ott helyetfoglalókat) Mr. Adelson és izraeli születésű orvos-felesége, Dr. Miriam Ochsorn bocsátotta a vegasi túlélők és a velük együtt utazó diáklányok rendelkezésére.

A gyászünnepségen Sandoval kormányzó szólt a Vészkorszakban elpusztított hatmillió zsidóról. Úgy fogalmazott, hogy Nevada életében történelmi jelentőségű 2013. április 4., ekkor tisztelegnek először állami színten az áldozatok emléke előtt. Szólt arról is, hogy októberben Izraelbe utazik, ahol a két állam közötti kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyal. Az emelvény előtti asztalon hét, kék színű, Dávid csillaggal ékesített gyertyát helyeztek el - hatot a hatmillió zsidó mártír, a hetediket pedig a nácizmus ötmillió más vallású áldozatainak emlékére. Az első gyertyát a kormányzó, a másodikat Nevada két szenátora, a négy továbbit az állam más magas rangú tisztségviselői, míg a hetedik gyertyát a tolókocsiban ülő, kilencvenhat esztendős német Anne Milholland gyújtotta meg. A kubai-mexikói származású Rebecca Reyes, a Nevadai Jewish Theatre nem zsidó vallású ifjú színművésze, Anna Frank naplójából mondott el egy részletet; a kilencvenkét éves túlélő Hanry Kronberg arról beszélt, hogy a háború után új hazát talált az Egyesült Államokban és sikerrel valósította meg önmaga és családja számára az „amerikai álmot”. ElizaBeth Byer, a renói Temple Beth Or rabbija az egybegyültekkel együtt mondta a kaddish gyászimát. A vegasi Adelson Educational Campus leánykórusa muzsikával-énekkel járult hozzá az emelkedett hangulathoz.

Földes Tamás

 

A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013