Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
 
hunIrodalom
2013.03.27


Húsvétkor ment el

Nagypéntek délután háromkor megszólal a kereplő az erdei kápolna felől. Csattogó hangja szétárad a Gerecse áthatolhatatlan fás bozótosán. Mivel a harangok „Rómába mentek” kereplővel adnak hangot, hogy ezen időben lehelte ki lelkét a Megváltó. A hangoskodásra eláll a böjti szél, és a madarak is elhallgatnak. A síri csendben megáll az idő. A Bagóhegyen túlról hallani vélek egy ziháló férfihangot. – „ Éli, Éli lamaszabaktani” – A nap kinéz a könnyező felhők közül, és keresi a csend okát. Mivel nem talál magyarázatot szélnek ereszti a felszakadozó felhőket. A madarak vidáman rázendítenek ebéd utáni nótájukra.

A hétvégi ház körül az összegyűlt családom bánatosan készül a feltámadás ünnepére. A családtagnak számító öreg kutya végét járja. A Teremtő hosszú életet mért rá, de a végső búcsú így is nehéz. Már évekkel ezelőtt kiástuk a sírhelyét egy vadrózsabokor tövében. A kiásott földet bezsákoltuk és fagymentes helyen tároltuk. Hátha télen megy el. A kutyánk mintha érezte volna, hogy gond lenne ha a pesti panelbe haldokolna. Nem akart külön gondot okozni, bár már nagyon nehezen viselte naponta többször lejönni az első emeletről.  Erőn felül megvárta a tavaszi kiköltözést a telekre.

Mindenki végzi a dolgát, de csendesebben, mint máskor. Locsolni, tálalni, mosogatni, játszani még így is kell. Lassan beesteledik a család nyugovóra tér. Szombaton a Maci kutya mintha jobban lenne, de tudjuk a gyertya is fellobban mielőtt végleg elalszik. Ebédnél Luca unokám mint mindig maradékot hagy a tányér szélére tolva. Magyarázza: - Majd a Maci megeszi – a mondat végét lesütött szemmel elharapja. Vasárnap óráról- órára rosszabbodik az állapota. Orvos kéne el kéne altatni, de senki nem meri magára vállalni a döntést.

Tehetetlenségembe megfutamodom, és kimegyek a horgásztó partján lévő vityillómba. Telefonon tartjuk a kapcsolatot, de semmi bíztató hír. Az éjjeli csendben eszembe jut a nap, mikor hazahoztam a piacról. Nagyon örült a család. Lányaim veszekedtek, ki fogja a póráz végét. Félálomba látom mikor a tiltás ellenére felmászott a camping ágyra. A takaró alá bújt, csak az orra látszott, ki mint a farkasnak a Piroska mesében. Az órát a fülemhez teszem hátha megállt. Közben jönnek- jönnek elő futószalagon az emlékek. Hajnalban vezényszóra megszólalnak a madarak. Körbesétálom a tavat, hogy múljon az idő. A harmatos fűtől átázik a cipőm, de nem törődőm vele.  A nap teszi a dolgát, felkapaszkodik az Őrhegy oldalán, majd kúszik feljebb- feljebb az égbolton. Mikor a faluból megszólal a harang, felhívom a feleségem. Lesújtó híreket kapok. Meghozom a döntést, el kell altatni. Megkérem, hogy értesítsék az állatorvost és nekem csak akkor szóljanak ha el van földelve. Ezután átgondolom az egész helyzetet. A kutyám biztos nem futamodott volna meg ilyen gyáván. Magára hagyom az utolsó perceiben? Milyen ember vagyok? Hogy nézek majd tükörbe? Nagyon- nagyon elszégyellem magam. Ekkor elkezdődőt a versenyfutásom az idővel. Nem törődve semmivel csak nyomtam a gázpedált. Megérkezve megkönnyebbültem, hogy korábban érkeztem mint az orvos. A kutya mellé térdelek, szemembe néz, és megnyalja a  kezem. Kezeimbe költözik a túlsó partra. Lepedőn leeresszük a gödörbe, és csendben szórjuk rá a földet.

Lent az úton gyereksereg vidáman hangoskodik, csörgetik a locsolásért kapott pénzt. Már nincs aki a teraszról figyelmeztetően rájuk vakkantson.

Ország György
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013