Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
233
forint
1 euro
305
forint
1 euro
1,31
dollár
2013. március 10. vasárnap - 2013. március 16. szombat
>>> Fókuszban
 
Utód
Bergoglio argentin bíboros lett az új pápa
Az Argentínában, olasz bevándorlók gyermekeként született, Ferencként a pápai trónra lépő Jorge Mario Bergoglio egyesítő személyiség, aki elismert szociális érzékenysége miatt, viszont szigorúan ragaszkodik a konzervatív alapelvekhez. Szerényen él, busszal jár, turistaosztályon repül, és hiányzik a fél tüdeje. Az első jezsuita és latin-amerikai pápa --- Mi áll a névválasztás hátterében? --- Fotógaléria a választásról
 
Élhető
Alkalmas volt az életre a Mars
A Curiosity Mars-járó teljesítette küldetése fő feladatát, és bizonyítékot talált arra, hogy a bolygó valaha alkalmas lehetett a földihez hasonló életre - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján a NASA. A Mars-járó februárban vett talajmintáinak elemzése során megtalálták az élet kialakulásához szükséges összes kémiai összetevőt. Ez, a korábban már bizonyított víz jelenlétével együtt azt támasztja alá, hogy minden körülmény adott volt, hogy a jelenlegi ismereteink szerinti legegyszerűbb élő organizmusok kialakuljanak a bolygón.
 
Megtörtént
Minden tiltakozás ellenére módosították az alaptörvényt --- Áder János aláírja
Magyarországon civil szervezetek tüntettek ellene, még a Fidesz székházát is megrohamozták, külföldről pedig többen fejezték ki az aggodalmukat miatta, a kormánypárti frakciók mégis megszavazták az alaptörvény módosítását. Az alaptörvénybe kerül a röghöz kötés, és azt is kimondja majd, hogy az Alkotmánybíróság nem hivatkozhat korábbi határozataira, illetve, hogy a hajléktalanok nem maradhatnak az utcán. A Fidesz az alkotmányozó hatalmára hivatkozik. Az Európai Bizottság minden eszközzel betartatja az uniós jogot --- A Fidesz most leszámol utolsó ellenfelével --- Mi lesz ígyaz Ab-vel? --- A magyar nép ezt akarja, tehát így is lesz - út az önkényhez? --- Húszéves harc végén roppantották meg az Ab-t --- Orbán: Az Alkotmánybíróság továbbra is értékelheti a jogszabályokat
 
Ellenség
Minden magyarral szemben állnak a gázszolgáltatók
A kormány nem hagyja magát, új javaslatot terjeszt be, amely szerint a rezsi az eredetileg tervezettnél is nagyobb arányban csökken majd - jelentette be Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. A kormányfő arra reagált a felszólalással, hogy az energiacégek bíróság előtt támadták meg a rezsicsökkentésről szóló előírásokat, a bíróság pedig a gázcégeknek már igazat adott, és Orbán Viktor szerint hasonló ítélet várható az áramcégek ügyében is. Aláírásgyűjtésbe kezd a Fidesz a rezsicsökkentés megvédéséért --- Nem bírja a kormány, ha pert veszít --- Miért szeretne lázadást Orbán Viktor? --- A Fidesz törvényt hozott a különadók áthárításának tiltásáról --- Törvénybe foglalná a Fidesz a rezsicsökkentést is
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Márciusi hó
Piros figyelmeztetések és teljes gépjárműtilalom
Az erős hófúvás miatt hat megyére péntekre is a legmagasabb fokú, vagyis a piros figyelmeztetést adta ki csütörtök este az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtök este 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el több járás területén.
 
Márciusi hó
Piros figyelmeztetések és teljes gépjárműtilalom
Az erős hófúvás miatt hat megyére péntekre is a legmagasabb fokú, vagyis a piros figyelmeztetést adta ki csütörtök este az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtök este 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el több járás területén.
 
Mindenen felül
Az Energiahivatalt ezentúl csak az Alkotmánybíróságon lehet megtámadni
Az Energiahivatal új rendeleteivel szemben már csak az Alkotmánybíróságon indítható jogorvoslat. A kormányoldal ennek szükségességét a rezsicsökkentés megvédésével indokolta, a változtatással ugyanis a bíróságon nem lehet majd megtámadni az energiahivatal rezsicsökkentést érintő döntéseit.
 
Adósság
Fél évig csak az államnak dolgoznak
Míg 2010-ben még egy évből 4,3 hónapot dolgozott az államnak egy minimálbérért foglalkoztatott, idén már 5,8 hónapig csak az állam felé teljesíti a kötelezettségeit.
 
Drágaság
Januárban 18,1 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak
A KSH szerint a termelői árak alakulását alapvetően a burgonya árának jelentős, 88,7 százalékos és a nagy súlyt képviselő gabonafélék árának 32,5 százalékos növekedése befolyásolta.
 
Foglalnak
Feljelenti a Fidesz a székházfoglalókat
Feljelentést tesz a Fidesz ismeretlen tettesek ellen a budapesti, Lendvay utcai pártszékház udvarának múlt heti elfoglalásánál történtek miatt.
Székházfoglalók: "önök a székházukat védik, mi a jogállamot"
Valódi alkotmányt követelt és az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozott mintegy három tucat tüntető.
 
Nem romlik
Bővült a II. világháborúban elesett katonák adatait tartalmazó honlap
Már több mint 76 ezer második világháborúban elesett katona adatát és temetési helyét tartalmazza a www.hadisir.hu - közölte a szaktárca.
 
Nem romlik
7 éve nem volt ilyen alacsony az infláció
Februárban a fogyasztói árak 2,8%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ennél alacsonyabb éves infláció közel hét évvel ezelőtt volt, a kedvező adat elsősorban az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés körében megvalósított 10%-os árcsökkentésnek köszönhető.
 
Spekulálnak
Nagyon gyengül aforint. Hány forintos eurót szeretne Orbán?
A hét eleji forintgyengülés után kedden ismét kilenchavi mélypontra. 306 forint közelébe süllyedt a magyar pénz euróval szembeni értéke. A jelek arra utalnak, hogy árfolyamgyengítésben gondolkozik a kormány. Az esetleg elszabaduló árfolyam növekedési és inflációs szempontból is nagyon veszélyes lehet.
 
Telik
A magyarok költik a legtöbb pénzt cigire és piára
Az Economist ábrája megmutatja, hogy különböző országokban a pénz mekkora része megy alkoholra és dohányárura. Ebben a magyarok vezetnek, a háztartások a pénzük 10 százalékát költik ilyesmire. Ételre a bevételük 18 százalékát költik a magyarok.
 
Veszteség
Elhunyt Cipő, a Republic alapítója
Negyvenhét éves korában elhunyt Bódi László, a Cipő becenevén közismert énekes, dalszerző, a Republic zenekar énekese, frontembere. Cipő a Republic zenekarral az ország egyik legismertebb zenésze lett a rendszerváltás óta, albumait egymillió példányban vásárolták meg, a zenekar slágerei szinte népdalokká váltak. Cipő és a Republic karrierje tíz dalban
 
Gyengül
"A jegybankkal kapcsolatos félelmek öltöttek testet a kereskedésben"
9 havi mélypontjára gyengült délelőtt a forint. Az euró jegyzése rövid ideig meghaladta a 303-as jegyzést. Ezen a szinten a tavaly nyáron jegyezték utoljára az eurót. Elemzők szerint a befektetők a jegybank új vezetése és politikája miatt bizonytalanodtak el.
 
Megfoghatatlan
Biszku Béla túl nagy falat az ügyészségnek
Az ügyészség lassan egy éve nem tudott előállni ütőkártyával Biszku Béla, az 1956 utáni megtorlásokban szerepet játszó belügyminiszter ellen.
 
Kreatív
A bankok ügyfeleikre hárították a tranzakciós illetéket
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez beérkezett adatok szerint 164 pénzügyi szervezetből 154 áthárította ügyfeleire a csekkadóként ismert tranzakciós illetéket, vagyis ezzel összefüggő díjmódosítást hajtott végre valamely termékén.
 
Talált pénz
100 milliárd tért haza
Az adóamnesztia úgy szólt: ha valaki hazautalja külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, és az összeg után 10 százalék adót fizet, a summa eredetét sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja.
 
Önállóan
Magyarország és a világ több városában tüntetnek a székely szabadság napján
Európa hét és Amerika öt nagyvárosa mellett Budapesten és három másik magyar városban is demonstrációkat tartanak a román külképviseletek előtt vasárnap, a székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan. Martonyi: Erdély visszacsatolása teljes képtelenség
 
Szédítő
17 éve nem látott nyerőszériában a Dow Jones
Utoljára 1996-ban volt arra példa, hogy sorozatban kilenc napot zárjon pluszban a Dow Jones. Ezt a rekordot tegnap beállította a mutató, amivel új történelmi csúcsán fejezte be a kereskedést.
 
Ok - okozat
„A játékok miatt lőttem le a szüleim”
Egy tizennégy éves washingtoni fiú fogta apja pisztolyát, és meglőtte szüleit – mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A srác persze a videojátékokat hibáztatja, amiért erőszakos lett.
 
Kártérítés
10 millió dollárt fizetnek a pedofil papok
Peren kívüli megállapodás keretében Roger Mahony bíboros, korábbi Los Angeles-i érsek és az érsekség egy pedofíliával gyanúsított papja beleegyeztek abba, hogy négy egykori gyermekáldozatnak összesen 9,99 millió dollárnyi kártérítést fizetnek - jelentették be az áldozatok jogi képviselői.
 
Nap mint nap
A kiberkémkedés beszüntetésére szólította fel Kínát a Fehér Ház
Szokatlanul nyíltan szólította fel az amerikai kormányzat Kínát arra, hogy hagyjon fel a magáncégek kereskedelmi titkainak kibernetikai eszközökkel kimódolt lopásával.
 
Nap mint nap
Egy ámokfutó négy embert agyonlőtt, kettőt megsebesített New York államban
Négy embert agyonlőtt és legalább további kettőt megsebesített egy férfi az Egyesült Államokban, a New York állambeli Herkimer megyében. A férfi tűzharcba is keveredett a rendőrökkel, majd hajtóvadászat indult utána. Emiatt a környék mintegy tucatnyi településének iskoláiban szünetelt a tanítás.
 
Még feljebb
Tovább tart a Dow menetelése
A Dow immár hetedik napja erősödött, ilyen hosszú töretlen emelkedésre az elmúlt egy évben nem akadt példa. A Dow mellett az S&P 500-as is nagyon jól teljesít, a mutató megdöntötte az eddigi legmagasabb záróértékét.
 
Új ellenség
Már nem a terroristáktól fél legjobban az USA
A kibertámadások és a kibernetikai kémkedés megelőzte a terrorizmust az Egyesült Államokat fenyegető kockázatok toplistáján - derült ki az amerikai hírszerző szerveknek a globális kockázatokról készített éves felméréséből.
 
Iható
Nem lesz New York-ban kólatörvény
Bloomberg polgármester a súlyosan elhízott New York-iakat akarta megmenteni a cukros üdítők méretének korlátozásával, a rendelkezést azonban megbuktatta a kólaipar és a helyi bíróság. A polgármester néhány hónapja rendeletben 16 unciásra (kevesebb, mint fél liter) csökkentette a poharas üdítők űrtartalmát.
 
Szép remények
Masszív gazdasági növekedést jósol a guru Amerikának
Megduplázta a decemberi növekedési prognózisát a PIMCO, a világ legnagyobb kötvényalapkezelője. A Bill Gross által vezetett cég szerint 3 százalékot is bővülhet idén az amerikai gazdaság, holott pár hónappal korábban csak 1,25-1,75 százalék körüli növekedést jósolt.
 
Mindig magasabbra
Becsapás-e a tőzsdék szárnyalása?
A jelenlegi, likviditásban bő környezet a mostaninál magasabb részvényértékeltséget is indokolttá tehet. Sokminden adottnak tűnik tehát, hogy a rali a következő hónapokban tovább dübörögjön egészen addig, amíg a Fed, vagy a gazdasági kép romlása nem szólnak közbe.
 
Vadászterület
Tucatnyi sebesült egy washingtoni lövöldözésben
Tizenegyen megsebesültek, amikor Washingtonban az utcán hétfőre virradóra két autóból tüzet nyitottak egy csoportra. A jelenleg 617 ezer lakosú amerikai fővárost a 80-as és 90-es években a "gyilkosságok fővárosának" nevezték, mert akkoriban évente átlagosan mintegy 400-an haltak erőszakos halált. Washingtonban 2012-ben 88 gyilkosságot követtek el, közülük 59-et lőfegyverrel. Fél évszázadra visszamenőleg ez volt a város legjobb éve az emberölések számát tekintve.
 
Még lefele
Januárban rekordra emelkedett az euróövezeti munkanélküliségi ráta
Januárban az euróövezetben 11,9 százalékra emelkedett a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta a 11,7 százalékról 11,8 százalékra módosított 2012. decemberiről. Az Európai Unióban a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta januárban 10,8 százalékra emelkedett a decemberi 10,7 százalékról.
 
Hatalmas
Hszi Csin-ping lett Kína új elnöke
Hszi Csin-ping lett a Kínai Népköztársaság, valamint a Központi Katonai Bizottság új, megválasztott elnöke. Pártfőtitkári megnyilatkozásai a korrupció elleni kíméletlen fellépést sürgették, takarékosságra és a felesleges külsőségek, a bürokrácia visszaszorítására hívott fel. A katonákat a tényleges háborúra felkészülő erős hadsereg építésére biztatta.
 
Életmód
Így élnek Európában
A régió lakossága 1990-hez képest 5 százalékkal gyarapodott. A csökkenő születési rátát (jelenleg már kevesebb mint 1,75 gyerek jut egy európai nőre) épp hogy ellensúlyozzák majd a bevándorlók. Megjelent a WHO-nak az európai régióra vontakozó legfrissebb egészségügyi jelentése. A becslések szerint jelenleg 73 millió bevándorló él Európában, ez a teljes népesség 8 százaléka.
 
Harcmodor
Halálos belső támadás Afganisztánban
Két amerikai katona meghalt, amikor egy afgán katonai egyenruhába öltözött támadó tüzet nyitott az amerikai és afgán erőkre Vardak tartományban. A kabuli kormány és a nemzetközi erők ellen harcoló tálibok korábban közölték, hogy a beszivárgást felvették a taktikai eszközeik közé.
 
Csak ijesztgetnek?
Észak-Korea a tűzszünetet is felmondta
Az észak-koreai rezsim a két Korea közötti forródrót és megnemtámadási egyezmény után az állampárt hivatalos lapja szerint a háborút 1953-ban lezáró tűzszünetet is érvénytelennek nyilvánította. A megnemtámadási szerződés illetve a tűzszünet egyoldalú felmondása azt jelezheti, hogy egy ennek helyébe lépő békeegyezményt próbálnak kizsarolni.
 
Fejétől...
A legmagasabb szinteket is elérte a korrupció elleni harc Kínában
Több mint harminc miniszteri vagy annál magasabb szintű vezető ellen folytattak nyomozást visszaélések gyanúja miatt az elmúlt öt évben.
 
Tiszta állat
Több mint ezerkétszáz döglött sertést találtak Sanghaj fő folyójában
A kínai központi televízió, a CCTV riportja szerint a betegség miatt megdöglött állatok folyóba dobása általános gyakorlat a vidéki területeken, az "állandó jelleggel, minden nap" megtörténik. A sanghaji vízügyi hatóságok közben igyekeztek megnyugtatni a lakosságot, hogy az eset nem befolyásolta a helyi ivóvíz minőségét.
 
Szerzett vagyon
Menekülnek a gazdagok Franciaországból
Havonta tíz gazdag francia hagyja el hazáját a francia pénzügyminisztérium összesítése szerint, de elemzők úgy vélik, a valós szám ennél lényegesen magasabb lehet. Sokak számára a kérdés az, hogy a szocialista kormány továbbra is ragaszkodik-e a gazdagokat sújtó 75 százalékos jövedelemadó bevezetéséhez és általában a tehetősebbekkel szembeni hangulatkeltéshez.
 
Világnézet
Több mint száz keresztény házát gyújtották föl
Közösségi gyűlölködéssé fajult egy baráti vita a kelet-pakisztáni Lahor városban: istenkáromlás vádjára hivatkozva dühöngő muzulmánok több mint száz keresztény család házát gyújtották fel, sokat pedig kifosztottak a hét végén.
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013