Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
230
forint
1 euro
299
forint
1 euro
1,30
dollár
2013. március 3. vasárnap - 2013. március 9. szombat
>>> Fókuszban
 
Növekszik
Húszezer forintot ér egy élet Kínában
Naponta többszázezer kínai iszik mérgező anyagokkal teli ivóvízet, eszik olyan élelmiszert, amit elszennyezett földben termeltek, a nagyvárosok lakossága pedig egész nap szennyezett levegőt szív. A kínai kormány eddig nem kényszerítette környezetvédelemre a gazdaságot hajtó gyárakat, de miután kénytelen volt beismerni, hogy egész falvak halnak ki daganatos betegségekben, néhány szigorítást is bevezettek.
 
Csak fel?
Történelmi csúcson a Dow Jones
Soha nem látott magasságokba szökkent kedden az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. A tőzsdék dacolnak a több oldalról is fenyegető makrogazdasági és politikai kockázatokkal, és minden ellenvéleményt meghazudtolva jutottak újabb csúcsokra. A szintén kulcsfontosságú S&P500 index is öt és fél éves csúcson mozog, hajszálnyira a saját történelmi rekordjától. Ennyire nincs válság?
 
Pénztenger
Újabb pénzügyi összeomlás készül?
A világgazdaságban hatalmas pénzmennyiség van a reálgazdasághoz képest - mondta az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének szakértője. Ez a folyamat már a 70-es években elkezdődött, de korábban a válságok – többek közt ez ugyanis a feladatuk – képesek voltak leírni a felesleges tőkéket, kapacitásokat. Míg az elmúlt körülbelül 200 évben a határokon átáramlott pénzmennyiség a kereskedelemhez igazodott, azaz körülbelül 1:1-hez volt az arány, mostanra valahol 100:1-hez lett az arány, és csak a spekulációs pénzmennyiség az egyéves GDP-nek körülbelül a 9-10-szerese.
 
Történelem
Hatvan éve ért véget a Sztálin-uralom
"A zászlóknál sötétebb a fájdalom a szívekben, könnyesek a szemek. Sztálin elvtárs, a mi nagy tanítónk, apánk, vezérünk, meghalt." Hatvan évvel ezelőtt kapott agyvérzést a világtörténelem egyik legvéreskezűbb diktátora, ami Magyarországon megnyitotta az utat Nagy Imre felemelkedéséhez. Oroszországban megemlékeztek Sztálin halálának 60. évfordulójáról --- Tíz diktátor, több mint százmillió halott
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Figyelnek
Az alkotmánymódosítás halasztására szólít fel az ET-főtitkár
"Aggályosnak tartom az alkotmánymódosítás összeegyeztethetőségét a jogállamiság elvével" - áll Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára nyilatkozatában. "Az Alkotmánybíróság felülbírálására kívánja felhasználni kétharmados parlamenti többségét, és ez veszélyeztetheti a fékek és ellensúlyok demokráciákon belüli alapelvét" - fogalmazott Thorbjorn Jagland.
Fidesz: a módosítás az Ab döntésének végrehajtását szolgálja --- Orbán: A kormány elkötelezett az európai normák mellett
 
Ne legyen
Az alkotmánymódosítás ellen tüntettek Budapesten
Civil szervezetek garmadája csatlakozott az alkotmány negyedik módosítása elleni tüntetéshez, de csak pár ezren jelentek meg. Megállapították, hogy az utolsó reményük az, ha Áder János nem írja alá az alkotmánymódosítást
 
Helyzet
Kiábrándító adatokat közölt a KSH a magyarok helyzetéről
Közel másfél millióan nem tudták rendesen fűteni a lakásukat, hat és fél millió magyar nem engedheti meg magának a nyaralást, az emberek közel kétharmada szerint pedig csak romlani fog a helyzet – derül ki a KSH legfrisebb kiadványából.
 
Bent melegebb
Sokan inkább leülik a bírságot
Közmunka vagy elzárás vár arra, akit szabálysértésen kaptak, és nem tudja kifizetni a pénzbírságot. Hat óra közmunka vagy egy börtönben töltött nap ötezer forintot ér, ennyivel csökkenti az adósságot. Egyre kevesebben fizetnek, és egyre többen vonulnak börtönbe.
 
Változtatnának
Elfoglalták a Fidesz székházat az alkotmányváltoztatás ellen tüntetők
Néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára. Az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoztak. A Fidesz szerint az „agresszió nem elfogadható eszköz a viták rendezésére”. A békemenetes aktivisták is megjelentek a Fidesz oldalán.
 
Sötét lett
Lekapcsolták a közvilágítást a mintatelepülésen
Lekapcsolták a közvilágítást a befogadó faluként, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat referenciatelepüléseként is ismert nyolcszáz lakosú Heves megyei Tarnabodon, miután a község önkormányzata 1,8 millió forintos áramdíjtartozást halmozott fel - közölte a település polgármestere.
 
Ráér
Orbán Viktor: Magyarország nem lép be 2020 előtt az euróövezetbe
Nem világos, hogy Magyarország számára a belépés vagy a kivárás jelenti-e a jobb megoldást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Magyarország már többször tűzött ki maga elé belépési céldátumot, ezeket azonban miden esetben el kellett halasztani - emlékeztetett Orbán Viktor, hozzátéve, hogy 2020 előtt nem lát lehetőséget a csatlakozásra.
 
Befektetés
Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka
Tavaly év végére mindössze 310 milliárd forint maradt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban a 3000 milliárdos vagyonból. Jó helyet találtak a nyugdíjvagyonnak?
 
Bizalom
79 hónapja nem tudják megszorongatni a Fidesz–KDNP-t
Februárban növelte az előnyét a Fidesz-KDNP a pártok versenyében a riválisokkal szemben, így a kormánypártok már 2006 júliusa óta vezetnek, ami 79 hónapos egyedülálló rekordnak számít a rendszerváltás óta. A biztos szavazókat tekintve az ellenzék fölényben van, de teljes összefogás egyelőre nem várható a parlamenti patkó azon oldalán.
 
Unortodox
A nemzetgazdasági miniszter lesz az új jegybankelnök
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként töltött utolsó napján úgy módosította a jegybank belső működését meghatározó jogszabályt, hogy az új elnök, vagyis önmaga számára teljhatalmat biztosított. A piaci félelmek és a horrorisztikus forgatókönyvek ellenére is erősödött a forint Matolcsy kinevezését követően. Áder János államfő hat évre kinevezte MNB-elnöknek Matolcsy Györgyöt --- Lehetek az MNB alelnöke?
 
Móres
Cigányellenes felvonulás Konyáron
Rendbontás nélkül zajlott le a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak a Hajdú-Bihar megyei Konyáron szervezett fáklyás felvonulása, amelyet azzal a céllal rendeztek, hogy kiálljanak Vígh Szilárd helyi pedagógus mellett, és - mint fogalmaztak - "megálljt parancsoljanak a cigánybűnözésnek".
 
Módszer
Trükkös lopások: a főkapitány oktat
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság egy kis összeállítással szeretne segíteni abban, hogy felismerjék a leggyakoribb lopási trükköket. Trükkös lopásoknak nevezzük azokat a lopásokat, amikor valamilyen módon elterelik a sértett figyelmét, és így tulajdonítják el az értékeit - írja a rendőrség a tájékoztatójában. Azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek.
 
Fedél
A bevándorlók lendítik fel az amerikai ingatlanpiacot
Az Egyesült Államokban a bevándorlók sokkal nagyobb arányban vesznek lakásokat, mint az Amerikában született állampolgárok, derül ki a Dél-Kaliforniai Egyetem által készített kutatásból. Az elmúlt évtizedben is csaknem 40 százalékkal emelkedett a lakástulajdonosok száma a bevándorlók körében.
 
Munka van
Több mint négyéves mélyponton az amerikai munkanélküliség
A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliségi ráta februárban az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta a januári 7,9 százalékról 7,7 százalékra csökkent februárban. Utoljára ilyen alacsony munkanélküliséget, mint a februári, 2008 decemberében mértek.
 
Önvédelem
Georgia állambeli Nelsonban kötelezevő tennék a fegyvertartást
A városi tanács ezt javasoló tagja azzal érvel, hogy egyetlen rendőr nem elég az 1314 lakos védelmére.
Engedélyezik a fegyverviselést a dél-dakotai iskolákban
Dél-Dakota kormányzója, a republikánus Dennis Daugaard pénteken aláírta azt a jogszabályt, amely lehetővé tenné, hogy a tanárok fegyvert vihessenek a tantermekbe. Ezzel Dél-Dakota lehet az Egyesült Államok első olyan tagállama, amely kifejezetten engedélyezi, hogy a tanárok lőfegyvert vigyenek az osztálytermekbe.
 
Minden kiderül
Az FBI a Google adatokban kutat
Az FBI legalább ezer alkalommal nyújtott be adatszolgáltatási kérelmet a Google-höz mindenféle bírósági végzés nélkül. Az egészet a National Security Letter (NSL - nemzetbiztonsági levél) technikája mögé rejtették. Az ilyen levelek segítségével az Amerikai Egyesült Államok kormánya pénzügyi, telefon- és internetes adatokat kérhet ki már a bíróságra lépés előtt.
 
Megszületett
Amerika legszigorúbb abortusz törvényét fogadták el Arkansasban
A törvény a terhesség 12. hete után az esetek többségében megtiltja a művi vetélés végrehajtását. A kormányzó szerint a jogszabály ellentmond az amerikai legfelsőbb bíróságnak az úgynevezett Roe vs Wade-ügyben 1973-ban hozott ítéletével, amelynek értelmében mindaddig törvényes lehet az abortusz végrehajtása, amíg a magzat nem válik képessé a méhen kívüli életre, ami szakemberek a 22-24 hetes kort jelenti.
 
Elégedettség
A hawaiiak a legboldogabbak az Egyesült Államokban
A Gallup-Healtways-féle közvélemény-kutatásban több mint 350 000 amerikait kérdeztek meg. A hawaiiak bizonyultak a legboldogabbnak, az elégedettek aránya 71,1 százalék náluk. A legboldogtalanabbak a nyugat-virginiaiak 61,3 százalékos elégedettségi mutatóval.
 
Csepp a tengerben
Obama aláírta a megszorításokat, az elemzők nem aggódnak
85 millárd dollárt kell megspórolnia az USA költségvetésének, ez azonban még mindig csak a GDP 0,5 százaléka. Az elemzők nem aggódnak különösebben, szerintük előbb-utóbb úgyis megegyeznek a demokraták a republikánusokkal, és a legrosszabb esetben sem fog recesszióba forduli az Egyesült Államok gazdasága.
 
Maradandó
Itt szivárog a rádioaktiv iszap
A hidegháborús atomfegyverkezés eltakarítására most évente kétmilliárd dollárt fordít az Egyesült Államok kormánya. "A mentesítési művelet csak az emberes űrrepülési programhoz hasonlítható a költségek, a bonyolultság és a kockázatok miatt, azzal a különbséggel, hogy a lakosságra nézve jóval súlyosabb következményekkel járhat" - mondta Bob Alvarez, a Clinton-kormány környezetvédelmi tanácsadója.
 
Remény
Sikerült kigyógyítani egy csecsemőt a veleszületett HIV-fertőzésből
Egy atlantai tudományos konferencián vasárnap bejelentették, sikerült kigyógyítani egy kislányt a veleszületett HIV-fertőzésből Mississippi államban. Az eredmény szenzációs, mert a globális járvánnyá terebélyesedett fertőzés felfedezése óta eltelt 32 év során ez a második eset, hogy valakit teljes mértékben sikerült meggyógyítani.
 
Gurul
Egyre bővül az USA autópiaca
Februárban 3,7 százalékkal emelkedett éves alapon az új autók értékesítése az Egyesült Államokban. 2011 júniusa óta folyamatosan növekedést mutat az új autó piac.
 
Körözött elnök
Vérengzéstől tartanak a választások után Kenyában
Az emberiség elleni bűnökkel vádolt Uhuru Kenyatta nyerte meg a kenyai választásokat. Az utolsó választások után az országban véres zavargások törtek ki, amelyekben a gyanú szerint Kenyatta felbujtóként vett részt.
 
Viaskodnak
Észak-Korea felmondja a megnemtámadási egyezményeket
Észak-Korea hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött kétoldalú megnemtámadási egyezményeket, és megszakítja a két ország között létesített forródrót kapcsolatot - jelentette be a két Korea újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság.
 
Kilátás
Megvonta az elsőrendű besorolást Olaszországtól a Fitch
Megvonta Olaszországtól az elsőrendű "A" kategóriás államadós-besorolást a Fitch Ratings, az olaszországi parlamenti választások után előállt bizonytalan helyzettel indokolva a lépést.
 
Tömeggyártás
Huszonhat generációt klónoztak egy egérből Japánban
A sikeres kísérlet reményeik szerint utat nyithat a haszonállatok tömeges mesterséges szaporítása felé. Korábban még nem volt példa arra, hogy ilyen jelentős mértékű klónozás ne vezessen rendellenességekhez a mesterségesen létrehozott állatokban.
 
Van nekik
Észak-Korea "megelőző" atomcsapással fenyegetőzik
"Mivel az Egyesült Államok atomháború indítására készül (Észak-Korea ellen), forradalmi fegyveres erőink élni fognak azzal a jogukkal, hogy megelőző atomcsapást indítsanak" - jelentette ki a phenjani külügyminisztérium szóvivője.
 
Csak gyűlik
Megint rekordszinten a szén-dioxid
Jelentősen megemelkedett a klímaváltozást részben kiváltó szén-dioxid levegőben lévő mennyisége amerikai kutatók szerint, akik az új adatok fényében kétségbe vonják, hogy megvalósítható a globális felmelegedésnek 1,9 Celsius-fokon belüli korlátozására tett fogadalom. A jelenlegi szint több mint negyven százalékkal magasabb, mint az iparosodás előtti korszakban.
 
Polgárháború
Már egymillióan menekültek el Szíriából
Az egymillió menekülttel, az országon belüli több millió, lakhelyéről elűzött emberrel, valamint a határokon naponta átkelő ezrekkel Szíria a teljes katasztrófa felé tart.
 
Olló
Szélesedett a gazdagok és a szegények közötti szakadék Németországban
A háztartások legvagyonosabb 10 százalékára jut a teljes nettó vagyon 53 százaléka, míg 10 évvel korábban 45 százalék volt ez az arány. Az összes háztartások szegényebbik fele csupán a nettó vagyon 1 százaléka fölött rendelkezett.
 
Meredek
Az EU GDP-je 0,6 százalékkal csökkent
Az előző év azonos időszakához képest 0,9 százalékkal csökkent az euróövezet 17 országának hazai összterméke (GDP) a múlt év utolsó negyedében, míg az Európai Unió 27 tagállamában 0,6 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Az adatok azt mutatják, hogy a negyedik negyedévben felgyorsult a gazdaság hanyatlása.
 
Híres-hirhedt
Meghalt Hugo Chávez
58 éves korában elhunyt Hugo Chávez, Venezuela karizmatikus elnöke. Miközben egészségét lassan felemésztette a rák, vallásos elhivatottsággal építgetett demokratikus szocializmusán is kiütköztek diktatórikus hajlamának tünetei. Világszerte Hugo Chávezt méltatják --- Bebalzsamozzák Chávez holttestét
 
Elefántcsont
Tíz év alatt eltűnt az afrikai elefántok kétharmada
Bár az elefántcsont kereskedelmét 1989-ben nemzetközi egyezmény tiltotta be, az afrikai elefántokat ez sem mentette meg attól, hogy egyre közelebb kerüljenek a kihaláshoz, mondták el a témával foglalkozó kutatók a Thaiföldön rendezett, veszélyeztetett fajokkal foglalkozó konferencián.
 
Hőség
Az idei nyár volt a legforróbb Ausztráliában
A földrésznyi ország meteorológiai intézetének közlése szerint a mostani nyár átlaghőmérséklete 28,6 Celsius-fok volt, egy fokkal meghaladva a normális szintet. A legmelegebbet januárban mérték az ország déli részén fekvő Moombaban, méghozzá 49,6 Celsius-fokot.
 
Pénztenger
Még mindig Carlos Slim a világ leggazdagabb embere
A dollármilliárdosokat számba vevő lista idei kiadása minden korábbinál több, összesen 1426 nevet tartalmaz. A milliárdosok együttes vagyona 5,4 billió dollár, jócskán meghaladva a tavalyi 4,6 billiót.
 
Elég
1,5 millióan tüntettek Portugáliában a megszorítások ellen
Takarodjon a trojka - skandálták a megszorítások, illetve az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank hármasa ellen demonstráló portugál tüntetők.
 
Makacs
Szíria elnöke ragaszkodik a hatalomhoz
Tárgyalást ajánlott az ellenzéknek Bassár el-Aszad szíriai elnök,de közölte: nem távozik a hatalomból, mert véleménye szerint ez nem vetne véget a konfliktusnak. Kormánya viszont kész tárgyalni bárkivel.
 
Zajlik a háború
A kínai védelmi tárcát érő hackertámadások kétharmada amerikai
2012-ben napi átlagban 144 ezer hackertámadásnak volt kitéve két, a kínai hadsereghez köthető nagyobb weboldal, köztük a védelmi minisztériumé. A támadásoknak közel a kétharmada származott az Egyesült Államokból - közölte a kínai védelmi minisztérium szóvivője.
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013