Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
218
forint
1 euro
291
forint
1 euro
1,34
dollár
2013. február 3. vasárnap - 2013. február 9. szombat
>>> Fókuszban
 
Öntámadás
Magukra is veszélyesek az amerikai katonák
Az amerikai hadsereg hosszú ideje most először veszített el több embert öngyilkosság miatt, mint a harctéren, és a Pentagon egyelőre tehetetlenül figyeli a statisztikák romlását. A legnagyobb pszichológiai károkat nem a félelem vagy a harcmező borzalma okozza a katonáknál, hanem a szégyenérzet és a lelkiismeret-furdalás.
 
Történelem
70 éve derült ki, hogy Hitler legyőzhető
A második világháború leghíresebb ütközete nem döntötte el a háború végkimenetelét, de megmutatta, hogy a németeket meg lehet verni. Hitler rögeszmés makacsságával szemben Sztálin végre hallgatott tábornokaira, ezzel több százezer német katona esett csapdába és pusztult el a segítség reménye nélkül. Hetven éve ért véget a sztálingrádi csata.
Sírjában is megátkozták Hitlerért
Nyolcvan éve, 1933. január 31-én ezzel a főcímmel jelent meg a Pesti Hírlap: "Hitler Adolf a német birodalom kancellárja". Bár sejtették, hogy e mögött valamilyen sötét ügy rejlik, nem tudhattak Hindenburg megzsarolásáról, akinek ezt írta régi tiszttársa: "A jövő nemzedékek a sírodban is meg fognak átkozni ezért".
 
Globálisan
Átalakulóban a világ energiapiaca
Gázzal hajtott autók, villannyal fűtött épületek, munkára fogott nap és szél: átalakulóban a világ energiapiaca. Washington és Peking globális vetélkedése általában is uralja majd a XXI. századot, miközben az energiaképet egyelőre beláthatatlanul befolyásolja a palagáz-forradalom. A szénhidrogének tehát nem tűnnek el, de egyre nagyobb figyelem jut a zöldenergiára.
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Pénzeső
Orbán: 660 ezerről 712 ezer forintra nő az egy főre eső uniós támogatás
Magyarország az egyik legnagyobb nyertese Európai Unió hétéves költségvetését meghatározó megállapodásnak - áll a Fidesz európai parlamenti delegációjának közleményében.
Az MSZP szerint magyar szempontból kudarc a brüsszeli csúcstalálkozó
Az MSZP szerint Orbán Viktor kormányfő kudarcot vallott a pénteken véget ért brüsszeli csúcstalálkozón, mivel Magyarország a következő hét évben a korábbinál kevesebb európai uniós forrást kap majd.
 
Életkép
Rettegésben élnek a kenderesiek
Hírhedtté lett az utóbbi hetekben Kenderes: miután a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban intézkedő rendőrt vertek, felszínre törtek az indulatok. A lakatlanul maradt házakat az éj leple alatt lebontják, a helybelieket rettegésben tartják a bűnözői csoportok. A romák pedig már a retorziótól félnek Horthy Miklós kormányzó nyughelyén.
 
Marad
Bóvliban hagyta Magyarországot a Moody's
Megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát pénteken a Moody's Investors Service. A minősítésre a cég változatlanul leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás hagyott érvényben. A nemzetgazdasági minisztirum közleményében azt írta, nem érti, hogy "a Moody's miért nem veszi figyelembe mindazon eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar emberek elértek".
 
Megvehető
Negyedmillió euró jó ár Magyarországért
Tavaly jelent meg az a törvény, amely értelmében 250 ezer euró értékű, úgynevezett letelepedési államkötvény vásárlásával bármilyen EU-n kívüli polgár vehet magyar tartózkodási engedélyt. Kínaiból akadt a legtöbb érdeklődő, de az oroszok állnak a második helyen.
 
Akkor is
Fidesz: az átmeneti rendelkezések többsége bekerül az alaptörvénybe
Az Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített átmeneti rendelkezések döntő többsége bekerül az alaptörvénybe, így rövidített formában a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat is. A javaslat azt is rögzíti majd, hogy megtiltható a közterületen lakás. Alkotmánybíróság - A Fidesz visszalő
 
Lobogó
Székely zászló: szolidaritást vállalnak a magyarországi önkormányzatok
Sorra tűzik ki Magyarországon is az önkormányzatok a székely zászlókat, így vállalva szolidaritást a magyarok lakta romániai településekkel. Victor Ponta román miniszterelnök arra utasította belügyminiszterét: sújtsák pénzbüntetéssel azokat a romániai településeket, amelyek kifüggesztik a székelység jelképét.
 
Esik
Decemberre nagyot esett a magyar ipar
A munkanaphatástól megtisztított index 3,4 százalékos visszaesést mutat a 2011 decemberi adathoz képest. Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye, ilyen rossz éve utoljára 2009-ben volt az ágazatnak.
Egy éve tart a recesszió
2012 eleje óta folyamatosan csökken a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest.
Matolcsy: Négy ok miatt fordult újból recesszióba a magyar gazdaság
Az aszály, az elmaradt uniós beruházások, a fogyasztáscsökkenés és a bankok forráskivonása miatt 1,5 százalék körüli gazdasági visszaesést hozott az elmúlt év - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
 
Vírus
Kitört a szokásos influenzajárvány
Az elmúlt héten átlépte az országos járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, így már országos járvány van. Európában sem kedvezőbb a helyzet – derül ki az ÁNTSZ Facebookon publikált korábbi jelentéséből.
 
Elment
A külföldön dolgozók miatt több száz milliárd forint az adókiesés
A feltételezett félmillió külföldön dolgozó magyar után éves szinten több száz milliárd forint adó nem folyik be a költségvetésbe, a teljes kiesés pedig - figyelembe véve, hogy a távol levők jövedelme se jelenik meg a magyar gazdaságban - ezermilliárdokban mérhető.
 
Megy
Ha nagy a baj, a tévé is eladó
Az OTP Öngondoskodási Index kutatása szerint csak minden ötödik embernek van vészhelyzetre félretett megtakarítása. Akinek nincs félretett pénze, az előbb a kiadásait fogja vissza, ha pedig ez sem elég, akkor értékesíti a telkét, autóját vagy akár a tévéjét.
 
Árszint
Olcsóbbá vált az élet Budapesten
A magyar fővárosban mindössze 70 százaléka az árszínvonal a New York-inak, és kevesebb, mint fele a tokióinak - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) felméréséből. Budapest 19 hellyel esett vissza az EIU idei World Cost of Living Survey listáján.
 
Kór
Rákellenes világnap: lesújtó magyar statisztika
100 ezer férfiből évente Magyarországon 255 veszti életét a gyilkos kór következtében, ezzel a számadattal hazánk a lista második helyén áll, csak Mongólia előzi meg, és mindössze öt halálesettel. A nőknél Magyarország a negyedik helyen áll, vagyis 100 ezer nőből évente 134 veszti életét a gyilkos betegség következtében. Az élen 166-tal itt is Mongólia áll.
 
Hangulat
Fogyasztói hangulat: 58.-ból 57. helyen állunk
Romlott tavaly év végén a fogyasztói hangulat világszerte, és a következő tizenkét hónap sem kecseget sok jóval. Magyarország a vizsgált 58 országból az utolsó előtti helyen állt, mindössze Görögországot előzte meg – derül ki a Nielsen piackutató intézet mutatóiból.
 
Még egy
Pártot alapítottak az LMP-szakadárok
Az LMP-ből kivált országgyűlési képviselők létrehozták a Párbeszéd Magyarországért Pártot – jelentette be Jávor Benedek vasárnap délután Budapesten. „Azért hozzuk létre a Párbeszéd Magyarországért Pártot, hogy az ellenzéki bénultság után lendületet adjon az ellenzéknek” – emelte ki.
 
Förgeteg
Megbénította a hóvihar az Egyesült Államok északkeleti részét
Massachusetts, Connecticut, Rhode Island és New York államokban már péntek délután szükségállapotot rendeltek el, és arra ösztönözték a lakosságot, hogy készüljön fel a várható áramkimaradásokra. Massachusetts kormányzója pedig meghatározatlan időre betiltotta az autós közlekedést. Connecticutban az autópályákat zárták le a forgalom elől.
 
Alázat
Tizenöt év a szakállnyíró amisnak
Tizenöt év börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban egy amis szekta vezetőjét, amiért társaival együtt vallási indítatásból levágták haragosaik szakállát - írja a Telegraph.
 
Megszorítás
Az amerikai posta százötven év után befejezné a szombati kézbesítést
A posták nyitva tartanak szombatonként is, az emberek vehetnek bélyeget, feladhatnak levelet. A levelek viszont – százötven év után először – augusztus 5-étől kezdve csupán hétköznapokon jutnak majd el a címzetthez.
 
Otthon
Hat éves csúcs az amerikai ingatlanpiacon
Hat éve nem látott mértékben, 8,3 százalékkal nőttek az amerikai lakásárak tavaly decemberben éves alapon számolva. Utoljára 2006 májusában volt ennyire intenzív a lakásárak drágulása. Az egész Egyesült Államok ingatlanpiacát tekintve még 26,9 százalékkal vannak lejjebb az árak a 2006 áprilisi csúcsponthoz viszonyítva.
 
Online
Internetre költöznek a bankrablók
A bankrablások száma az utóbbi évtizedben a felére csökkent; a 2011-es adatok szerint 100 bankra 5,1 rablás jutott. A bankok ellen elkövetett internetes bűncselekmények száma 2001 óta ötszörösére emelkedett, a bejelentett esetek 2011-re elérték a 314 ezret.
 
Vadászat
Amerikaiakra is vadászhatnak a drónok
Az amerikai kormány engedélyezte, hogy az al-Kaida terrorszervezet ellen drónokkal vívott háború keretében akár amerikai állampolgárt is megöljenek még abban az esetben is, ha nincs hiteles információ arról, hogy az illető amerikai célpontot akarna megtámadni - derül ki a washingtoni igazságügyi tárca egy régebben készült feljegyzéséből.
 
Önvédelem
Jól fel vannak fegyverkezve a republikánus képviselők
Az USA Today felmérése alapján a republikánusoknak csupán 10 százaléka mondta azt, hogy nem rendelkezik fegyverrel, miközben ez az arány a demokratáknál 66 százalékos volt.
 
Adat
Megelőző kibertámadást rendelhet el Obama
Egy titkos törvényességi felmérésben, arra a megállapításra jutottak, hogy Barack Obama elnöknek jogában áll elrendelni megelőző kibertámadást, ha az országnak bizonyítéka van arra vonatkozóan, hogy külföldről súlyos internetes támadás fenyegeti – közölte a The New York Times.
 
Ítélet alatt
Az amerikai kormány beperli a Standard & Poor's hitelminősítőt
Az amerikai kormány azt állítja, hogy a hitelminősítő 2007-ben csalárd módon magasra értékelt egyes jelzálog-fedezetű hitelkötvényeket, amelyek később bedőltek, és ezzel hozzájárultak a 2008-as pénzügyi válság kialakulásához. Ez az első eset, hogy Washington a pénzügyi válsággal kapcsolatban eljárást kezdeményez valamely nagy hitelminősítő ellen.
 
A legnagyobb
A Ravens nyert az egyik legjobb Super Bowlon
A San Francisco 49ers 22 pontos hátrányból jött vissza a 40 percre megszakított döntőben, de a Ravens győzelemmel búcsúztatta el Lewist, és megnyerte története második Super Bowlját. Megdőlt a leghosszabb touchdown rekordja is.
A harmadik legnézettebb tévéműsor lett a 2013-as Super Bowl
A Nielsen mérései szerint 108 millió 410 ezer amerikai figyelte élőben az összecsapást a hosszabb elsötétedés ellenére - írta a Hollywood Reporter. Az első két helyezett is az amerikai foci döntője.
 
Javaslat
Obama: ne zárják ki maguk közül a homoszexuálisokat a cserkészek
A mozgalom még hét hónappal ezelőtt is határozottan ellenezte a homoszexuálisok megtűrését, a múlt héten azonban közölték, hogy gondolkodnak álláspontjuk megváltozatásán. Az utóbbi évszázadban az a hagyomány az Egyesült Államokban, hogy a mindenkori elnök a cserkészek tiszteletbeli elnöke.
 
Aki kardal él...
Veterán katona ölte meg az USA legfélelmetesebb mesterlövészét
Chris Kyle négyszer is megjárta Irakot, hivatalosan 165, saját állítása szerint 255 célpontot likvidált. Több kitüntetést is kapott, könyvet írt, 38 évesen, egy lőtéren végeztek vele.
 
Fegyverbarát
Obama is szeret lőni
Barack Obama két nap múlva vidéki túrára indul, hogy országszerte népszerűsítse a fegyvertartást korlátozó elképzeléseit. De mielőtt útnak indult volna, a Fehér Ház hivatalos fotóoldalán közzétették azt a fotót, ami bizonyítja, hogy az elnök amúgy maga is szeret lőni.
 
Latin Amerika
Árbefagyasztás az argentin boltokban
A tőkemenekítés negatív hatásaival küzdő ország az infláció elszabadulásának elkerülése érdekében kénytelen befagyasztani a bolti árakat. A következő két hónapban az árak befagyasztása hűtheti a 30 százalékos ütemben dráguló árakat, de végleges gyógyírt nem jelent majd az ország problémáira.
Venezuela leértékeli az ország valutáját
Venezuela baloldali kormánya bejelentette, hogy jelentősen leértékeli az ország valutáját az amerikai dollárral szemben. A régóta várt lépés nagyarányú áremelkedést okozhat a súlyosan importfüggő dél-amerikai országban.
 
Pénz nem boldogít
Minden hatodik kínai milliárdos gyanús
Hatból egy kínai milliárdos rendőrségi vizsgálat alatt áll vagy már el is ítélték pénzügyei miatt - írja a Global Times című központi lap. Kínában 2003 és 2011 között 72 milliárdos halt meg, vagyis átlagosan negyvennaponta egy. Közülük 15-en gyilkosság áldozatává váltak, 17-en öngyilkosságot követtek el, heten balesetben, 19-en betegségben haláloztak el, a fennmaradó 14-et viszont - többnyire sikkasztás vagy más gazdasági bűncselekmény miatt - kivégezték.
 
Segítség
Lelőttek kilenc egészségügyi dolgozót Nigériában
A két támadásban megölt emberek gyermekbénulás elleni védőoltások beadására indultak az ország muszlim többségű északi részén, Kano városában. A szélsőségesek azt terjesztik: az oltási kampány egy nyugati összeesküvés, amelynek célja, hogy meddővé tegyék a fiatal muszlim lányokat.
 
Tavaszodik
Megbénult Tunézia a sztrájk miatt
Az egész ország szinte teljesen megbénult a Sokri Belaid ellenzéki vezető meggyilkolása miatt tartott általános sztrájk miatt.   Tunézia, az arab tavasz "bölcsője" a kormányzó iszlamisták és a világi ellenzék közötti feszültségek martaléka.
Egyiptom: tömegtüntetések és összecsapások több városban
A felvonulók azt követelték, hogy Mohamed Murszi elnök teljesítse a két éve kezdődött forradalom céljait, és elutasították az iszlamista körök uralmát.
 
Gyújtópont
Tibeti önégetések - 70 embert elfogtak
A rendőri vezető állítása szerint az önégetésekért és a végrehajtók toborzásáért a dalai láma körei a felelősek. A tavaly hozott kínai törvény szerint az önégetésekre felbujtók és azokban közreműködők szándékos emberöléssel vádolhatók.
 
Asszony
Visszatérhet a többnejűség Líbiában
A líbiai legfelsőbb bíróság eltörölte a többnejűség eddigi korlátozásait, amelyeket még a néhai diktátor, Moammer Kadhafi idején vezettek be - jelentette a Lana hivatalos líbiai hírügynökség.
 
Mesterséges
Egymilliárd euróból építenek mesterséges agyat
Egymilliárd eurót adott az EU a világ legerősebb szuperszámítógépének megépítésére egy nemzetközi, egyetemek, kutatóintézetek és számítástechnikai óriáscégek alkotta csoportnak. A Human Brain Project terv célja nem kevesebb, mint az emberi agy működésének lemodellezése tíz év alatt, annak mind a 100 milliárd neuronjával.
 
Ninden kiderül
Évi 600 papi pedofíliáról értesült a Vatikán
Bemutatta a vatikáni főügyész a papi pedofíliáról tartott tavalyi püspöki konferencia néhány eredményét, és az egyházi megújulás programját. Elmondása szerint 2010 óta évi 600 pedofil esetről szereznek tudomást, előtte pedig volt már évi 800 is ez a szám.
 
Szabad
Támogatta a brit parlament az azonos neműek házasságát
Nagy többséggel támogatta a brit parlament alsóháza kedd este az azonos nemű párok házasságának engedélyezését célzó törvénymódosítási javaslatot. A módosítási javaslatot 400-175 arányban hagyta jóvá az alsóház.
 
Szívás
Egy doboz cigi elszívásával ér fel egy nap a szmogos Pekingben
A Hszinmin magazin adatai szerint a dél-kínai Kuangcsouban szabad levegőn töltött nap 25 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenlő hatással van az emberi szervezetre. A kínai főváros levegője 21 szállal egyenértékű egy-egy "ködös" napon.
 
Kell
Mali: folytatódjon a francia hadművelet
Francois Hollande francia államfő szombaton Maliban tett látogatása során azt mondta, hogy addig maradnak Maliban a francia egységek, amíg szükséges. Mali azt szeretné, ha folytatódna a franciák Szervál kódnevű hadművelete - mondta vasárnap Tieman Coulibaly külügyminiszter.
 
Nincs vége
Harminchárom halott az iraki öngyilkos merényletben
Legalább harminchárom ember meghalt, hetven megsebesült, amikor vasárnap egy öngyilkos merénylő és két fegyveres megtámadta az Irak északi részén fekvő Kirkukban a városi rendőrség központi épületét. A fővárostól, Bagdadtól 290 kilométerre északra fekvő Kirkuk környéke kőolajban gazdag. A területet magának követeli az itt élő mindhárom nagy népcsoport, a szunnita arabok, a kurdok és a türkmének.
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013