Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
221
forint
1 euro
297
forint
1 euro
1,35
dollár
2013. január 20. vasárnap - 2013. január 26. szombat
>>> Fókuszban
 
II menet
Obama letette az esküt
Zártkörű ceremónián, helyi idő szerint még vasárnap déli 12 óra előtt beiktatták hivatalába Barack Obamát; az alkotmány szerint január 20-án ekkor jár le az amerikai elnökök mandátuma. Amely évben ez vasárnapra esik, a nagy beiktatási ünnepséget másnap, hétfőn tartják a washingtoni Capitoliumnál, a National Mallon összegyűlt nézősereg előtt.
Összefogást és szolidaritást sürgetett Obama

A Washington szívében összegyűlt közel hatszázezres, a négy évvel ezelőttihez képest sokkal kisebb tömeg előtt nyilvánosan is letette második hivatali esküjét is Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke. A második ciklus esély Obamának saját emlékműve építésére
 
Növekvő
Milyen fellendülés? Lassul az egész világ
Rendkívül szemléletes statisztikát közölt az Economist a világgazdaság növekedéséről, amely szerint a globális GDP növekedése két és fél éve folyamatosan lassul, és csupán közvetlenül a krízis legsúlyosabb időszaka után volt annyira gyenge, mint 2012 harmadik negyedévében.
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Menő
Megvan Magyarország legmenőbb exportcikke
Legördült a kecskeméti Mercedes-gyár futószalagjáról az első CLA modell. A Daimler AG vezérigazgatója szerint ez lesz Magyarország legmenőbb exportcikke. A CLA az első sorozatgyártású modell, amely kizárólag Kecskeméten készül
 
Teljesítmény
Lejárat előtt fizetett Magyarország
Több mint 600 millió euró, 2008-ban felvett IMF-hitelt fizetett vissza lejárat előtt Magyarország – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A törlesztés két hét múlva lett volna esedékes.
 
Vásárló erő
Egyre kevesebb fogy az üzletekben
A kiskereskedelmi értékesítés volumenének novemberi 4,1 százalékos csökkenésében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó.
 
Hátralék
Kétezermilliárd forint az adótartozás
Minden eddiginél több, 336 700 adóvégrehajtás van folyamatban. Az érintett adótartozás 14,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt, közölte a feketelista.hu.
 
Remény
Több gyerek született 2012-ben
Az előzetes adatok szerint 2012 első tizenegy hónapjában több gyermek született, a halálozások száma pedig nem változott jelentősen 2011 azonos időszakához képest. A természetes fogyás üteme némileg mérséklődött 2012. január és november között.
 
Jövő
Medián: a választók a Fideszt látják esélyesebbnek
A Medián felmérése szerint a választók a Fideszt látják esélyesebbnek arra, hogy megnyeri a választást. A lakosság csaknem háromnegyede (73 százaléka) ugyanakkor inkább negatívan ítéli meg a kabinet eddigi munkáját.
 
Csökken
Megszorítások nélkül csökkent az államadósságunk
Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében, nagyobb csökkentést ugyanis csak a megszorításokat alkalmazó Görögország ért el egy év alatt – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium. Orbán: a kormány özönvízszerű változásokat zúdított az országra
 
Kell
A magyar betegek ragaszkodnak a hálapénzhez
A kutatás szerint a betegek egyötöde fizet az orvosi viziteken átlagosan évi 16 900 forintot, csaknem fele a kórházi ellátás során pedig átlagosan évi 37 300 forintot. Az eredmények érdemben nem különböznek a két-három évente zajló kutatások konklúzióitól.
 
Igazolatlan
Rendőrök begyűjthetik az iskolakerülő gyerekeket
Január elseje óta a rendőrök egyenesen az iskolaigazgatóhoz vihetik azokat a 14 év alatti gyerekeket, akik tanítási napon nincsenek iskolában, nincs velük felnőtt, és nem tudják „hitelt érdemlően” igazolni, hogy engedéllyel vannak távol.
 
Régiók
Budapest virágzik, a vidék elbukott
Az ország minden korábbinál jobban kettészakadt. A fővárosban a válság éveiben is ezernél több bolt nyílt, a GDP sem esett vissza. Ehhez képest drámai a vidék elnéptelenedése, elöregedése és elszegényedése.
 
Kedvező
GKI: jelentősen megugrott a fogyasztói bizalmi index
Csaknem tavalyi csúcspontjára jutott januárban a GKI-Erste konjunktúraindex értéke. Kissé enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Az emelkedés kis lépésekkel negyedik hónapja tart - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
 
Nem kell
Varga: Nincsenek hivatalos hiteltárgyalások az IMF-fel
Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint a magyar kormány fenntartja álláspontját, elővigyázatossági hitelmegállapodásra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), jelenleg azonban egyeztetések folynak, hivatalos hiteltárgyalások nem zajlanak.
 
Veszedelem
Internetes szeptember 11-ére számít az USA
Az amerikai belbiztonsági miniszter szerint az Egyesült Államok ellen irányuló gigantikus kibertámadás bármikor bekövetkezhet. Egy internetes támadás a tavalyi Sandy hurrikánéhoz hasonló pusztítást végezhet az országban. Kibertámadások egyharmadának nyomai Kínába vezetnek
 
Életért
Abortuszellenes tüntetés Washingtonban
Több tízezres tüntetésen tiltakoztak abortuszellenes mozgalmak pénteken Washington központjában az ellen, hogy legális a művi terhesség-megszakítás az Egyesült Államokban. A Menetelés az életért (March for Life) elnevezésű, évente megrendezett megmozdulás ezúttal csaknem pontosan egybeesik annak a 40. évfordulójával, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság az 1973. január 22-én hozott határozatával engedélyezte az abortuszt azt országban.
 
Egyszer fenn...
Ismét az Exxon a világ legnagyobb vállalata
Egy év után ismét az amerikai olajipari óriás Exxon Mobil a világ legnagyobb vállalata, miután folytatódott az Apple részvényeinek vesszőfutása. Ezzel az informatikai óriás piaci tőkeértéke 413 milliárd dollárra süllyedt, míg az olajipari vállalaté 417 milliárd dollárra nőtt. Az Apple részvényárfolyama 37 százalékkal esett a félévvel ezelőtti 702,10 dolláros történelmi csúcs óta. A Samsung letaszította a trónról az Apple-t az okostelefon-piacon
 
Fogadalom
Kerry: Iránnak soha sem lehet atomfegyvere
Az USA mindent meg fog tenni, hogy Iránnak soha se legyen atomfegyvere - jelentette ki szenátusi külügyi bizottsági meghallgatásán a demokrata párti politikus, akit az elnök a külügyminiszteri posztra jelölt.
 
Spekulált
Nagyot nyertek a magyar adósságon
A negyedik negyedévben sem csökkentette magyar kötvénykitettségét a Franklin Templeton, viszont a papírokon újabb jelentős nem realizált nyereséget ért el. December végén már több mint 10 milliárd dollárral (2200 milliárd forint) tartozott Magyarország legnagyobb magánhitelezőjének. Fél év alatt összesen több mint 1,3 milliárd dollárt (mintegy 300 milliárd forint) keresett a cég.
 
Munka hej!
Öt éve nem kértek ilyen kevesen munkanélküli segélyt Amerikában
Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a munkanélküli segélyért először folyamodók száma 5 ezerrel 330 ezerre csökkent a múlt héten. A 306 millió lakosú országban a munkanélküliség 7,8 százalék volt decemberben, megegyezett a novemberi rátával.
 
Gyengébb nem
Harctéri bevetésére küldhetik a nőket
Leon Panetta amerikai védelmi miniszter úgy határozott, hogy eltörölteti az Egyesült Államok haderejében a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat. A miniszteri határozat felülírja azt az 1994-ben elfogadott irányelvet, hogy nők nem szolgálhatnak a frontvonalbeli, kisebb létszámú harci egységekben.
 
Zöld lámpa
Májusig biztos nem megy csődbe az Egyesült Államok
Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta az adósságplafon alkalmazásának felfüggesztését május 19-ig. Az adósságplafon alkalmazásának felfüggesztése lehetővé teszi a kormány számára fizetési kötelezettségeinek teljesítését és az adósság emelését.
 
Cselekvési terv
Megbuktatnák „Obama királyt”
Rögös út vezet a fegyverek szabályozásáig: Barack Obama tervét még saját pártja sem támogatja teljes mellszélességgel, hevesebb vérmérsékletű ellenfelei pedig már az elnök megbuktatásáról beszélnek.
 
Ismét
Öt embert lőtt le egy15 éves fiú Új-Mexikóban
Öt embert - köztük két felnőttet és három gyereket - agyonlőtt szombat este egy 15 éves fiú az Új-Mexikó állambeli Albuquerque közelében. Az otthonában lövöldöző - feltehetően családtagjait lemészároló - fiút őrizetbe vették.
 
Hiába
Halottak az egyiptomi forradalom évfordulóján
Legalább öten meghaltak az egyiptomi Szuezben, amikor a forradalom kezdetének két éves évfordulóján összecsaptak a rendőrök és az elégedetlen tüntetők. A tüntetők a Mohamed Murszi elnököt támogató iszlamista Muzulmán Testvériség több irodáját felgyújtották.
 
Családi háttér
Milliárdosnő Afrikában
Angola elnökének, Jose Eduardo Dos Santosnak a lánya az első milliárdosnő Afrikában – derül ki az amerikai Forbes magazin összeállításából. Abban, hogy tizenöt év alatt egymilliárdra nőtt a vagyona, Peter Lewis, a Johns Hopkins Egyetem Afrika-kutatója szerint dokumentumokkal bizonyíthatóan az elnöki család játszotta a főszerepet.
 
Célpont
Az Egyesült Államokat fenyegeti Észak-Korea
Phenjan közölte: újabb kísérleti atomrobbantásra és nagy hatótávolságú rakéták felbocsátására készül, amelyekkel az "esküdt ellenséget", az Egyesült Államokat veszi célba.
 
Nehéz
Harminc évvel ezelőtti szintre esett vissza az olaszok életszínvonala
Itália életszínvonala a 80-as évek közepére süllyedt vissza, a helyi statisztikai hivatal adatai szerint az olasz családok több mint 11 százaléka él szegénységben. EKB-elnök: Európa túl van a nehezén
 
Robbantanak
Öngyilkos merénylet egy iraki temetésen
Legalább 42 ember veszítette életét és 75-en megsebesültek szerdán Észak-Irakban, egy síita mecsetben, egy gyászszertartás alatt elkövetett öngyilkos merényletben. Ez volt az utóbbi fél év legvéresebb terrorcselekménye Irakban.
 
Egyre több
Soha nem volt még ennyi munkanélküli
Eddig nem látott 200 millió fő feletti szintre emelkedik idén a munkanélküliek száma a világon, ami nagyságrendileg 3 százalékkal fogja meghaladni a tavalyi évben mért értéket.
 
Mérleg
Hivatalos: 67 halottja van az algériai túszejtésnek
Algéria új adatokat közölt a múlt heti túszdráma halálos áldozatairól. A kormányfő azt mondta, a tragédiának 67 halottja volt: 37 külföldi és egy helyi alkalmazott vesztette életét, és 29 iszlamista fegyverest lőttek le. Közben kiderült, hogy háromra emelkedett az amerikai áldozatok száma.
 
Egyre közelebb
Élethez kedvező körülmények létezhettek a Marson
Igen erős bizonyítékot találtak arra, hogy léteztek olyan felszínközeli üledékrétegek a Marson, ahol volt folyékony víz, és kialakulhatott az élet is. A mostani felfedezést bejelentő kutatók szerint a Marson most a földihez hasonló felszín alatti viszonyokra találtak erős bizonyítékot, így "nagyon közel lehetnek" a marsi - vagy egykori marsi - élet felfedezéséhez.
 
Győzelemig
Párizs visszafoglalná egész Malit
A párizsi kormány Mali területének „teljes visszafoglalását” tűzte ki célul, az ország északi részében az iszlamisták ellen indított francia intervencióban részt vevő alakulatok megerősítették hadállásaikat. Ttöbb vezető francia ellenzéki politikus aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Franciaország egyelőre egyedül avatkozik be a nyugat-afrikai országban.
 
Használtak
Le Monde: Szíria vegyi fegyvert vetett be
A francia napilap szombaton este nyugati hírszerzői forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a hadsereg a Homsz városánál folyt harcok során alkalmazott vegyi fegyvereket, amelyek ugyanakkor nem halálos fegyverek voltak.
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013