Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
220
forint
1 euro
293
forint
1 euro
1,33
dollár
2013. január 13. vasárnap - 2013. január 19. szombat
>>> Fókuszban
 
Akinek van...
A gazdagok tavalyi profitja eltüntethetné a nyomort a világban
Az a 240 milliárd dollár, amellyel a világ száz leggazdagabb emberének vagyona a tavalyi évben gyarapodott, négyszer is elég lenne a mélyszegénység felszámolására a világon - közölte számítását az Oxfam nevü szervezet. Ezzel szemben a világ legszegényebb emberei napi 1,25 dollárból kell hogy megéljenek. A bolygó lakosságának leggazdagabb egy százaléka az utóbbi két évtizedben 60 százalékkal növelte vagyonát - dacára a gazdasági válságnak, amely "nem tett mást, csak felgyorsította ezt a tendenciát".
 
Kilátások
Ilyen világban fogunk élni 2050-ben
A globális gazdasági válság felgyorsította a gazdasági súlyok eltolódását, 2050-re Kína, az USA, valamint India válhatnak a három legnagyobb gazdasággá. A fejlődő országoknak azonban sok kihívást kell leküzdeniük annak érdekében, hogy fenntarthassák jelenlegi erőteljes növekedési ütemüket – állapítja meg a PwC makrogazdasági elemzői által közzétett legfrissebb “A világ 2050-ben” című tanulmánya.
 
Tervezet
Obama előterjesztette a fegyvertartás szigorítására vonatkozó javaslatait
A fegyvervásárlók átfogó ellenőrzéséről, a félautomata fegyverek árusításának betiltásáról és a tölténytárak kapacitása felső határának 10 lőszerben való maximálásáról szóló törvény elfogadását javasolta a kongresszusnak Barack Obama amerikai elnök. Elemzők szerint a korlátozásokat rendkívül nehéz lesz keresztülvinni a kongresszuson, amelynek képviselőházában a republikánusok vannak többségben. New Yorkban már szigorították a fegyvertartást --- Texas fellázadhat Obama ellen --- Hogyan lett a fegyverszövetség cserkészeket oktató szervezetből a legbefolyásosabb amerikai lobbigépezet? --- Az évszázad csatája vár Obamára
 
Beavatkozás
Franciaország háborúba lépett
Franciaországnak a katonai beavatkozással Maliban "nincs más célja, mint a terrorizmus elleni harc" - mondta a francia államfő, miután péntek éjjel francia támogatással a mali kormányhadsereg visszafoglalt egy stratégiailag fontos várost az iszlám radikális erőktől. "Franciaország semmilyen más különösebb érdeket nem képvisel, csak egy baráti ország megóvását" - hangsúlyozta Francois Hollande. Légi segítséget nyújtanak a britek Maliban --- Az Egyesült Államok kész „minden szükséges segítséget” megadni --- Az ENSZ támogatja a mali intervenciót --- Európai Uniót is érintő háború a Szahara kellős közepén
 
Megoldás
Több száz jobbikos tüntetett Szigethalmon
"A cigánybűnözés problémáját csak a Jobbik tudja megoldani hatalomra kerülését követően" - mondta Volner János, a párt alelnöke és frakcióvezető-helyettese Szigethalmon szombat este azon a fáklyás demonstráción, amelyet a településen újévkor történt késelésre "válaszul" rendeztek.
Mikortól bűn a büdös cigányozás?
Bayer Zsolt újságírót, aki egyik cikkében állatoknak nevezte a cigányok egy részét, feljelentették közösség elleni izgatás miatt, amit azonban visszautasított az ügyészség.
Fidesz: a baloldal bátorítja a bűnelkövetőket
Vasárnap délután a Demokratikus Koalíció szervezésében több százan demonstráltak a Fidesz budapesti székháza előtt, Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent cikke miatt. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint a baloldal kampányával bátorítja a bűnelkövetőket, hiszen ezt arra utal, hogy szerintük nem az a bűnös, aki embert öl, hanem az, aki ezen felháborodik
 
Nincs vége
Vihar előtti csend az Európai Unióban
Gyanús csend uralkodik az adósságválságtól megrendült Európai Unióban (EU) azóta, hogy Görögország tavaly év végén megkapta az államcsőd elkerüléséhez szükséges újabb pénzügyi mentőcsomagot. Bár José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy ezzel az eurót fenyegető veszély alapvetően elmúlt, elemzők szerint az igazi szakítópróbák még csak most következnek.
Foglalkoztatási vészhelyzet Európában
„Foglalkoztatási vészhelyzet alakult ki Európában, aminek hatásait alábecsültük. Ha nem vezetjük be kötelezően az euróövezet valamennyi tagországában a bérek és a szociális jogok minimumát, akkor elveszítjük hitelességünket és – ahogy Marx mondaná – a munkásosztály bizalmát” - ezeket a mondatokat mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurócsoport leköszönő elnöke.
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Vagyon
Giró-Szász: 1000 milliárd forint is lehet magyarok svájci bankszámláin
A kormány azt szeretné, ha az alpesi ország kiadná az ott számlát vezető magyarok adatait. A svájci betétekre 35 százalékos adót vetnének ki a tervek szerint. A kormányszóvivő azt mondta: egy felmérés szerint 40 év alatt az államadósság kétszerese távozott az országból.
 
Csúsznak
76 milliárdnyi rezsivel tartoznak a magyarok
A magyar fogyasztók összesen 76,5 milliárd forinttal tartoznak 60 napon túl az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatóknak a tavaly novemberi adatok szerint - közölte a Magyar Energia Hivatal.
 
Égi áldás
Hatalmas káosz az utakon
Közlekedési káoszt okozott a havazás a Dunántúl nagy részén. Veszprém megyében összeomlott a helyi Volán-társaságok menetrendje és kamionok akadtak el, akárcsak Zalában. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében rizikós útnak indulni, Vasban több busz is árokba csúszott.
 
Most nő, vagy...
570 ezer ember munkanélküli
Ez az előző hónaphoz képest 6,2 százalékos, az előző év azonos időszakához képest pedig 3,1 százalékos növekedés. Ugyanakkor novemberhez képest nőtt a bejelentett új állások száma.
 
Ígéret...
Kibelezett nyugdíjszámlák: nem ezt ígérték
Az a pénztártag, aki átlép az állami rendszerbe, valamennyi megtakarítását magával hozza - mondta bő két éve a gazdasági miniszter. Az erőforrás-minisztérium ma már viszont azt mondja, az átlépő tagok lemondtak a számlájukon kezelt vagyonnal szembeni követelésekről. Egyéni számlák abban a formában nem lesznek, ahogy a kormány ígérte. A nyugdíjrendszerből 900 milliárd helyett 3000 milliárd forint hiányzik. Elakadt a nyugdíjreform.
 
Utólag
Az MSZP bocsánatot kért a határon túli magyaroktól
Az elnökségi ülés után tartott szerdai sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, az MSZP elnöke bocsánatot kért a határon túli magyaroktól azért, hogy az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004. december 5-i népszavazáson "egy rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak". Hozzátette, ma már belátják, hogy a pragmatizmus mellett a szimbolikus gesztusokra is szükség van a nemzetpolitikában.
 
Szabadon
Freedom House: Magyarország „szabad"
A „szabad" kategóriába sorolta  Magyarországot a globális szabadság tavalyi állapotáról készített, szerdán közreadott jelentésében a Freedom House (FH) washingtoni központú nemzetközi civil szervezet. A FH 1-től 7-ig terjedő pontrendszerében Magyarország a politikai jogok kategóriájában a legjobb, 1-es osztályzatot kapta,  a „polgári szabadságjogok" kategóriában viszont megőrizte az előző jelentésben 2-esre rontott megítélését.
 
Kampány
Kanada hirdetésben riogatja a Miskolcról kivándorlókat
A gyorsabb kitoloncolást lehetővé tevő új jogszabályt ismertető reklámkampányt kezdett Miskolcon a kanadai nagykövetség. A város fideszes polgármestere, Kriza Ákos levélben tiltakozott. Közleménye szerint „nem engedjük vissza a kivándorolt romákat”.
 
Támadás
NGM: spekulánsok támadták meg a forintot
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a spekulánsok forint elleni támadása miatt gyengül a múlt hét közepe óta a forint, nem pedig a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt. Devizapiaci kereskedők a forint gyengülését részben Matolcsy György cikkének tulajdonították, amelyben a nemzetgazdasági miniszter hibának nevezte azt az árfolyam-politikát, amely a forintot 2002 és 2010 között erősen tartotta. Roubini: Magyarország felelős a forintgyengülésért
 
Betevő
Durván megdrágult a krumpli
Novemberben 18,5 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak, a legmeredekebben - majdnem 88 százalékkal - a burgonya drágult.
 
Hullik
Káoszt hozott az első komolyabb havazás
Jelentős mennyiségű hó hullott hétfő délelőttig az ország jelentős részén. A havazás szokás szerint komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben. Elakadt autók, kamionok, késő vonatok, kimaradt BKV-járatok, földön maradt repülőgépek. Ingyenes a tömegközlekedés és a parkolás
 
Szabad ég alatt
Önmagában nem bűn a hajléktalanság
Szabó Máté ombudsman szerint a hajléktalanságot önmagában nem szabad büntetni, csak az hajléktalanok által elkövetett szabálysértéseket. Ismét többen választják a közterületen élést, mint amikor az Alkotmánybíróság határozata előtt a rendőrség pénzbírsággal sújthatta őket.
 
Példátlan
Nem repülhet a Dreamliner
Az amerikai légügyi hatóság (FAA) döntését követően az egész világon földre parancsolták a Boeing 787-8 Dreamliner utasszállító repülőgépeket. A sorozatos meghibásodások és a két, januári tűzeset vezetett az amerikai gyártó új típusának ideiglenes repülési tilalmához.
 
Hordozó
Ilyen lesz az új amerikai űrhajó
Minden korábbi személyszállító űreszköznél távolabbra jut majd a NASA új, fejlesztés alatt álló Orion-űrhajója. Az Orion az SLS (Space Launch System) hordozórakétával startol, a tervek szerint először 2017-ben.
 
Még több
Obama: Katasztrófa lenne az adósságplafon tartása
Az amerikai és a világgazdaság számára egyaránt katasztrofális következményekkel járna, így felelőtlenség lenne, ha a kongresszus nem hagyná jóvá az adósságplafon emelését - mondta Washingtonban Barack Obama. IMF-elnök: az egész világot elsodorná az amerikai adósságplafon kudarca
 
Vége?
Megindult a lejtőn az Apple
Steve Jobs halála után először úgy tűnt, hogy az Apple töretlenül fejlődik tovább. A folyamat azonban megtört, és meg is fordult. Szeptemberben az Apple részvényei még a szédítő 660 milliárd dolláros magasságban voltak, ma a cég értéke 495 milliárd dollár.
 
Bevetésben
Több katona lett öngyilkos, mint ahányan elestek a harcokban
Az amerikai hadsereg kötelékében harcoló katonák közül egyre többen követnek el öngyilkosságot: 2012-ben az összes haderőnemet tekintve 349 katona vetett véget önkezével az életének. A 2012-es adat azt jelenti, hogy több katona vetett véget az életének, mint ahány elesett a harcokban - jelentette a Stars and Stripes című katonai folyóirat.
 
Amnesztia
Átfogó bevándorlási reform jöhet az USA-ban
Olyan átfogó bevándorlási reform előkészítését rendelte el Barack Obama amerikai elnök, amely egyebek között megteremti a lehetőséget az Egyesült Államokban törvénytelenül tartózkodó 11 milliónyi bevándorló többségének állampolgárrá válásához - közölte vasárnap a The New York Times. A republikánusoknak is egyre fontosabbak a spanyolajkú etnikumokhoz tartozó szavazók, részt vesznek a program kidolgozásában.
 
Tűzfal
Nagy amerikai bankok kértek segítséget
Vezető amerikai bankok az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökséghez (NSA) fordultak segítségért, miután a weboldalaikat sorozatos kíbertámadások érték - közölte a The Washington Post. Noha ez egyértelműen nem bizonyítható, amerikai biztonsági szakértők Iránt gyanítják a háttérben.
 
Kitörés
Tarol az influenza Amerikában
Hatalmas méreteket kezd ölteni idén az Egyesült Államokban a szezonális influenzajárvány. Tizenöt államban – köztük Utahban, Texasban, Minnesotában és Virginiában – kritikus a helyzet, New Yorkban Andre Cuomo kormányzó szükségállapotot hirdetett, miután a szövetségi államban 19 ezer esetről érkezett bejelentés az egészségügyi hatóságokhoz – ötször annyi, mint a tavalyi év hasonló időszaka alatt. Az ötven szövetségi állam közül 47-et sújt az influenza.
 
Lehetőségek hazája
Amerikában pénz nélkül is megvalósíthatja elképzeléseit
A crowdfunding, azaz a közösségi finanszírozás a legdinamikusabban fejlődő támogatási modell az interneten. A néhány éve megszületett első oldalak mára hatalmas sikereket aratva valósítanak meg kreatív ötleteket, karitatív programokat vagy művészeti projektet.
 
Kígyózó sorok
Mindenki fegyvert akar venni Amerikában
Sok fegyverboltot egyszerűen megrohantak az emberek az Egyesült Államokban. Gyorsan még fegyvert akar venni mindenki, mielőtt szigorítják a fegyvertartási szabályokat. Néhány üzletnél hosszú sorok kígyóztak, a vevők órákig álltak sorban, hogy még gyorsan lőfegyverhez jussanak - írta a The New York Times.
Bízik az amerikai lőfegyverlobbi a kongresszusban

Az amerikai lőfegyverlobbi abból indul ki, hogy a félautomata fegyverek betiltására irányuló kezdeményezés előreláthatólag nem kapja meg az ahhoz szükséges támogatást a kongresszusban
 
Mentés
Vérfürdőbe torkollott a sivatagi túszmentés
Az algériai fegyveres erők támadást indítottak egy kelet-algériai földgáz-kitermelő telepet elfoglaló, és ott több tucat – köztük 41 külföldi – túszt fogva tartó szélsőséges, az al-Kaida észak-afrikai ágához tartozó, az Iszlám Maghreb al-Kaidája nevű szervezet ellen.
Vérfürdővel ért véget az algériai túszdráma
A három napos katonai akciónak összesen 55 halottja van. Az iszlamisták a telep elfoglalását és a túszejtést válasznak szánták a franciák beavatkozására Maliban. Új taktikai fegyver a terroristák kezében --- USA: "Az al-Kaida nem menekülhet"
 
Munkáskéz
3,5 millióval csökkent a munkaképes korúak száma Kínában
2012 végén nem sokkal 937 millió felett volt a munkaképes korúak száma, s "hosszabb ideje" ez volt az első év, hogy az ország abszolút csökkenést volt kénytelen elkönyvelni.
 
Hőség
Rekordmeleg Sydneyben: 45,8 Celsius-fok
A hőmérő higanyszála helyi idő szerint péntek délután háromkor 45,8 Celsius-fokig kúszott fel a város központjában. Sydney tágabb térségben - köztük Penrith elővárosban - még nagyobb forróság volt pénteken, a hőmérő 46,5 fokot mutatott.
 
Legtöbb
Kína lett a legnagyobb kibocsátó
Soha nem engedett ennyi üvegházhatású gázt Kína a légkörbe. 2006-ban előzte meg az addigi első Egyesült Államokat, s a becslések szerint 2015-re az USA kibocsátásának másfélszeresét eresztheti a levegőbe.
 
Eredet
Megdőlt az antiszemitizmus genetikai alapja
Új genetikai vizsgálatok alapján a ma élő zsidóság 90 százaléka csak kis részben közel-keleti, azaz szemita eredetű. A kelet- és közép-európai zsidók inkább kaukázusi népekkel rokoníthatók. Ezzel gyakorlatilag megdőlt az antiszemitizmus genetikai alapja.
 
Legfelül
Elrendelték a pakisztáni kormányfő letartóztatását
A pakisztáni legfelsőbb bíróság végzése döntött a letartóztatásról, Rádzsa Parvíz Asraf miniszterelnököt vesztegetéssel vádolják. Harmadik napja tízezrek tüntetnek a kormány távozását követelve
 
Ár
Milliók haláláért felelnek a fiatalok kedvencei
Kevesen tudják, hogy mekkora természeti károkat okoz a legmodernebb elektronikus berendezések előállítása. A legmodernebb elektronikai berendezések előállításához rengeteg színesfémre van szükség. A bányákban uralkodó mostoha körülmények miatt az elmúlt 15 évben mintegy 5 millióan haltak meg.
 
Megy a szekér
Egyre több a kínai dúsgazdag
Tavaly év végére Kínában 1 millió 740 ezer körül volt a magas nettó vagyonnal, vagyis több mint 6 millió jüan befektethető összeggel rendelkező személyek száma Kínában, ami 17 százalékos éves növekedés - állapította meg a Boston Consulting Group.
 
Törvénybe törve
Százezrek tüntettek a melegházasság ellen Párizsban
Százezrek vettek részt vasárnap Párizsban a Francois Hollande szocialista francia köztársasági elnök melegházasságot engedélyező törvényjavaslata elleni felvonulásokon. Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: függetlenül a megmozdulás méreteitől a kormány nem vonja vissza a törvényjavaslatot. Több mint ezer pap nyílt levele a melegházasság ellen Nagy-Britanniában
 
Rózsaszín
Stabilizálódik a világgazdaság helyzete
A legfejlettebb országokat – köztük hazánkat - tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által havi rendszerességgel számított kompozit indikátor fordulópontot jelez előre a világgazdaságban. A gazdasági kilátások a fejlett gazdaságok zömében határozottan a stabilizáció irányába mutatnak. E szempontból az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság áll a legjobban, ott a növekedés erősödését vetítik előre.
 
Füstös
Rekordmértékű szmog Pekingben
Minden korábban mért értéket túllépett a káros anyagok jelenléte a levegőben Pekingben, a hatóságok 20 millió embert szólítottak fel, hogy csak akkor menjenek az utcára, ha valóban szükséges. Kelet-, Közép- és Észak-Kína egyes tartományaiban autópályákat zártak le, repülőgépjáratokat töröltek.
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013