Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
222
forint
1 euro
296
forint
1 euro
1,33
dollár
2013. január 6. vasárnap - 2013. január 12. szombat
>>> Fókuszban
 
Emlék
A magyar hadtörténet legnagyobb veresége
Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek során napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg, ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége, idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában. Egy szál puskával a tankok ellen --- Horthy leghűségesebb katonája vezényelte a halálra ítélt sereget --- Így pusztult el a magyar hadsereg --- Egy főtiszt képei a Don-kanyarból --- Romsics Ignác történelemórája a Filmhíradó képeivel
 
Új haza
Ide vezet a migráció
A következő években egyre gyakoribbá válhatnak Európában és szerte a világon a gazdasági helyzettel kapcsolatos zavargások – vélekednek biztonságpolitikai szakértők. Egy Amerikában nyilvánosságra hozott tanulmány húsz éves előrejelzése szerint további megmozdulásokat eredményezhet a gyorsuló migráció és bevándorlás.
 
Forradalom
Robotok: jön a második ipari forradalom
Az olcsó érzékelőkkel és okos algoritmusokkal felvértezett robotok egyre több munkahelyről szoríthatják ki az embereket a jövőben. Az évszázad végére a mai munkahelyek hetven százaléka megszűnik, a termelést pedig robotok végzik - írja Kevin Kelly a Wired magazin januári címlapsztorijában.
 
Ott-hon
262 lakható bolygót talált a Kepler
A NASA közzétette a Kepler űrteleszkóp elmúlt három éves működése alatt begyűjtött adatait, a hatalmas adatbázisban több mint 18 ezer olyan észlelés található, ami Naprendszeren kívüli bolygóra utal. Az eddigi elemzés szerint 262 olyan exobolygót talált a Kepler, amelyen a földihez hasonló életre alkalmasak lehetnek a körülmények.
Már a milliomosok hobbija az űrutazás
Bő ötven évvel az első űrhajós útja után cégek tucatjai vinnének turistákat az űrbe; a legtöbben csak Föld körüli pályára vállalkoznak, de vannak olyanok is, akik messzebbre terveznek. A magáncégek még soha nem költöttek annyit űrkutatásra, mint most, és már az első kézzelfogható eredmények is megszülettek. Közeleg az űrhotelek és űrbázisok kora.
 
Trend
Minden idők legmelegebb éve jöhet
Nem jók a 2013-as időjárási kilátások: a globális felmelegedés miatt tapasztalt szélsőségeket tovább fokozhatja az idén érkező El Nino jelenség és az évtized legerősebb naptevékenysége. Az Északi-sarkvidéken a rekordméretű olvadás sem kizárható, a Jeges-tengerből pár éven belül teljesen eltűnhet a jég. Az elmúlt két száraz év után nagyon kellene az eső Magyarországon is.
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Tervek
Lázár: idén már biztonságot és nyugalmat teremt a kormány
Lázár János szerint a választópolgárok elmúlt két évben tanúsított áldozatvállalása meghozta eredményét: 2013-ban javulhat az életminőség. Az emberek reménykedhetnek abban, hogy "idén már nyugalmat és biztonságot teremt a kormány" - mondta a miniszterelnökséget vezető államtitkár.
 
Nincs határ
A kormány is kommentálta a forint zuhanását
A magyar kormánynak nincs árfolyamcélja a forintra vonatkozóan - mondta pénteken Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Dow Jones hírügynökségnek a forint csütörtök reggel óta tartó erőteljes gyengülésére reagálva.
 
Még egy
Bajnai mozgalma párttá alakul
Párttá alakul a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 választói mozgalom. Az egykori miniszterelnök a párttá alakulás lépését azzal indokolta, hogy ez „szükséges ahhoz, hogy erős, egyenrangú partnerként tárgyalhassunk a többi ellenzéki szervezettel, és érdemi, meghatározó részvételünk legyen egy választási szövetségben”.
 
Meccs
A Magyarország–Románia világbajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött kell lejátszani
Súlyosan megbüntette a Magyar Labdarúgó Szövetségét a FIFA, a magyar futball-válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania az év egyik legfontosabb meccsének ígérkező magyar-románt. A tavaly augusztus 15-én megrendezett Magyarország–Izrael-meccsen szurkolók egy csoportja mocskos zsidózott, és más antiszemita rigmusokat skandált. A FIFA példát statuál Magyarországgal --- Kösz, hogy zsidóztatok
 
Vélemény
Elutasították a Gyöngyösi elleni feljelentést
A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította azt a feljelentést, amelyet közösség elleni izgatás miatt tettek Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő ellen. A feljelentés tárgya Gyöngyösi Mártonnak az az országgyűlési ülésen tett kijelentése volt, amely szerint a Magyarország számára bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, zsidó származású országgyűlési képviselők és kormánytagok számbavétele időszerű lenne.
 
Pénzgyár
Pénzpumpát akar a gazdasági miniszter
A világ nagy jegybankjai a pénzbőség biztosításával fékezték a válság tüneteit. Matolcsy György szerint Magyarországnak is be kell vetnie ilyen eszközöket, de ez a forint elértéktelenedésével járhat. A forint rabjai
 
Nyikorog
Csökkent az ipari termelés
A várakozásokat lényegesen alulmúlva, 6,9 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben az egy évvel ezelőttihez képest. Kellemetlen meglepetés, hogy az októberi 3,8 százalék után további 0,1 százalékkal zsugorodott az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva.
 
Hárítás
Bankszövetség: az ügyfeleknek kell megfizetniük az új illetéket
A szakmai szervezet tisztségviselője a Kossuth Rádió reggeli műsorában hangsúlyozta, a bankszektor három éve veszteségesen működik, és az ez idő alatt képződött hiány nem teszi lehetővé, hogy a bankok további terhet vállaljanak magukra. Ennek folytán a pénzintézetek a tranzakciós illetéket általában áthárítják ügyfeleikre.
 
Maradhat
Marad a Horthy park elnevezés Gyömrőn
Tizennyolc százalékos részvétellel zárult a gyömrői Horthy park elnevezéséről vasárnap tartott helyi népszavazás, így a referendum érvénytelen - közölte az előzetes eredményt a város jegyzője. Pontosan arra kérdésre kellett választ adnia a lakosoknak, hogy: Egyetért-e Ön azzal, hogy Horthy Miklósról, a vitatott történelmi személyiségről ne nevezzenek el közterületet Gyömrőn?
 
Ajándékra
Több ment el karácsonykor, mint tavaly
2012 decemberében több mint 700 milliárd forintot költöttünk karácsonyi ajándékokra idehaza, míg külföldön a becslések szerint 100 milliárdot hagytak a magyar vásárlók.
 
Fogyadozva
Hová tűnt 300 ezer magyar?
Tíz év alatt közel 300 ezerrel csökkent a magyarság létszáma azokban a határon túli országokban, ahol 2011-ben népszámlálást tartottak. Romániában egyre inkább a falvakban és Székelyföldön koncentrálódik a magyarság, Szlovákiában gyorsul az asszimiláció, Szerbiában 40 ezres a fogyás.
 
Kitört
Tombol az influenza az Egyesült Államokban
Hivatalosan is járványméretű az influenza az Egyesült Államokban, ahol a múlt héten a halálozások 7,3 százalékát influenza és tüdőgyulladás okozta - jelentette pénteken a Járványvédelmi és Megelőzési Központ.
 
Fekete arany
Csúcson az amerikai olajtermelés
Az amerikai olajforradalom eddigi hatásai igen látványosak az Energia Információs Ügynökség legfrissebb adatai szerint. Az ország kitermelése tizenöt éves magasságban tartózkodik, így a szükséges nyersolajimport mértéke rég látott mélységbe süllyedt.
 
Önvédelem
Ohio: özönlenek a tanárok az ingyenes lövésztanfolyamokra
Ohio szövetségi államban több mint 900 tanár, adminisztrátor és iskolai alkalmazott jelentkezett a helyi lőfegyver szövetség újonnan beindított háromnapos lövésztanfolyamára közölte a szervezet. Texasban pedig a Concealed Handgun Licence (CHL) nevű szervezet tanárok részére ingyen kínálja 85 dolláros tanfolyamát, amelyre azonnal négyszázan jelentkeztek mondta el az egyik oktató.
 
Kutatható
Nem tiltják be az embrionálisőssejt-kutatást
Az igazságügyi erőpróbák sorozatát az indított el, hogy egy körzeti szövetségi bíró 2010-ben elrendelte az embrionális őssejtkutatás állami finanszírozásának felfüggesztését. Arra hivatkozott, hogy az ilyen kísérletek során emberi magzatokat semmisítenek meg, ami törvénybe ütközik.
 
Melegszik
2012 volt az USA legmelegebb éve
2012 volt az USA történetének legmelegebb éve, jelentették be kedden. A tavalyi év az 1998-as eddigi rekordot döntötte meg, és nem is kevéssel: egy egész fahrenheit fokkal. Az 55.3 fahrenheites érték 12,94 celsiusnak felel meg. A melegrekord erősségét mutatja az is, hogy jelentősen magasabb a XX. század egészének 11,2 fokos átlagánál.
 
Okok
A fegyverek jelentik a második vezető halálokot a fiatalok körében
Az Egyesült Államokban naponta hét gyermek, illetve fiatal felnőtt halálát okozza fegyverhasználattal összefüggő sérülés. Kétszer annyi áldozatot követelnek, mint a rákos megbetegedések.
 
Bankbaj
Súlyos bírság a jogtalanul kilakoltató bankoknak
A leginkább a JP Morgant, Bank of Americát és a Wells Fargót érintő határozat szerint 10 milliárd dollárt fizethetnek az amerikai jelzáloghitelező bankok a túlságosan gyorsan és nem kellő körültekintéssel levezényelt kilakoltatások és kényszerárverések miatt.
 
Figyelem
Kirkegaard: az USA-nak már nem a szakadékot, a csődöt kell elkerülnie
Történelmi megállapodást kell kötnie a demokrata Obamának és republikánus ellenfeleinek, ha nem akarják, hogy az USA csődbe menjen. Amerika menedék, pedig sokkal nagyobb ott a baj, mint Európában - hívja fel a figyelmet egy gazdasági szakértő.
 
Törekvés
Obama a fegyvertörvények átfogó szigorítását tervezi
Az amerikai elnök egy sajtóértesülés szerint átfogó intézkedéseket tervez a fegyvertörvények szigorítására, és nem csupán a támadófegyverek 2004-ben hatályát vesztett tilalmának visszaállítására törekszik. A jövőben kötelezővé tennék minden fegyvervásárlásnál a vevő hátterének ellenőrzését. Emellett országos nyilvántartást vezetnének minden fegyvereladásról és viszonteladásról. Obama kiállt ugyanakkor "az ésszerű korlátok" közötti fegyverbirtoklás joga mellett.
Négy halottat követelt egy amerikai túszdráma
A túszejtő három áldozatával végzett, őt magát pedig a rendőrök lőtték le - adta hírül a Reuters hírügynökség. A túszejtésre és tűzharcra ugyanabban a kisvárosban került sor, ahol tavaly júliusban egy ámokfutó 12 embert agyonlőtt és további 58-at megsebesített egy moziban.
 
Szállhatunk
Soha nem volt még olyan biztonságos a repülés
Tavaly az egész világon mindössze 11 utasszállító gép szenvedett szerencsétlenséget. Márpedig 1945 óta nem volt példa arra, hogy ilyen kevés legyen a halálos kimenetelű katasztrófa, és az utóbbi tíz év 16-os átlagánál is jóval alacsonyabb.
 
Elég
Holttestekkel tüntettek Pakisztánban
Terrorcselekményben meghalt hozzátartozóik holttesteivel torlaszoltak egy forgalmas utat síita tüntetők Pakisztán délnyugati részében annak érdekében, hogy a kormányt a közbiztonság javítására bírják rá. Az országban az elmúlt napokban robbantásos merényletsorozatot követtek el, ezekben száznál több ember halt meg.
 
Szabad
Korlátozás nélkül utazhatnak külföldre a kubaiak
Az új törvény értelmében a kubai állampolgárok megszakítás nélkül 24 hónapig tartózkodhatnak külföldön. A Raúl Castro kubai elnök által október 16-án bejelentett migrációs reform a kommunista vezetésű ország első jelentős intézkedése a kubaiak szabad mozgása szempontjából.
 
Motoros
Kína maradt a világ legnagyobb autógyártója és piaca
Kína 19 milliónál is több gépkocsit adott el és gyártott tavaly, ami azt jelenti, hogy negyedik éve folyamatosan a világ legnagyobb autógyártója és autópiaca.
 
Pazarlás
Az ételek felét kidobjuk
Egy brit felmérés szerint az ételek felét, több mint kétmilliárd tonnát dobunk ki évente Európában és az Egyesült Államokban. A tanulmány azt kimutatta, hogy a zöldségek harminc százalékát be sem gyűjtik, mert nem szépek. A tanulmány szerint 550 milliárd köbméter vizet használnak olyan növények öntözéséhez, amit soha nem fogyasztanak el. A termelt élelmiszer elég lenne a világ egyre növekvő populációjának, azokat is beleértve, akik éheznek.
 
Beindult
Hatalmas hóvihar bénította meg Jeruzsálemet
Az utóbbi húsz év legnagyobb hóvihara zúdult Jeruzsálemre és Izrael északi területeire csütörtökre virradó éjjel. A havazás miatt Jeruzsálemben az utak járhatatlanná váltak, reggelre leállt a tömegközlekedés, és az iskolák is zárva tartanak.
 
Beindúlt
Teljes gőzzel működik az első iráni atomerőmű
Rákapcsolódott az iráni energiahálózatra a busehri atomerőmű január ötödikén - jelentette be az iráni nukleáris program irányítója, Fereidún Abbaszi Davani szerdán. Tájékoztatása szerint az erőmű száz százalékos kapacitással üzemel. Egyes szakértők szerint a busehri reaktor beindítása nem hozza közelebb Iránt a nukleáris fegyverek kifejlesztéséhez.
 
Áldozat
A keresztényüldözés Észak-Koreában a legerősebb
A világ országai közül a kommunista Észak-Koreában üldözik a legerősebben a keresztényeket, de rendszeres üldözésük világviszonylatban az iszlám szélsőségességnek tudható be. Észak-Koreát Szaúd-Arábia és Afganisztán követi a sorban. Elsősorban Afrikában erősödött a keresztényüldözés, világviszonylatban mintegy 100 millió keresztény szenved üldöztetést a hite miatt.
 
Kontroll
Nem engednek a cenzúrából a kínai pártvezetők
Megingathatatlan és teljes a kommunista párt kontrollja a sajtó felett - figyelmeztettek a kínai vezetők a múlt hét végén kipattant újságíróbotránnyal kapcsolatban. Egy dél-kínai újság munkatársai megelégelték az állami cenzúrát, többen szimpátiatüntetéseket szervezetek mellettük.
 
Szennyeznek
Súlyos környezeti válsággal nézhet szembe Kína
A vizek közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy nemcsak fogyasztása, de mindenféle kapcsolat veszélyt jelent az emberekre. A levegő szennyezettsége a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő, és legalább még két-három évtizedig gondot okoz majd az országban.
 
Nem enged
Béketervvel állt elő a szíriai diktátor
Párbeszédet ajánlott az ellene harcoló lázadóknak Bassár el-Aszad szíriai elnök, de a jelek szerint az ellenzék nem hajlandó tárgyalni vele. Az elnök, aki tavaly június óta először szólalt meg nyilvánosan, Isten ellenségeinek a Nyugat bábjainak nevezte a rezsimje ellen harcoló lázadókat. Szerinte egyszerű terroristákról van szó, akik nem forradalmat vívnak, hiszen nincsenek gondolkodóik és eszméik, sőt vezetőjük sem, ráadásul elveszik az emberek megélhetését, és tönkreteszik az ország infrastruktúráját.
 
Drog
Halálra kínoztak 26 embert Mexikóban
Az áldozatok közül hatra egy hasadékban találtak rá a Chihuahua állambeli Balleza városban, nem messze az amerikai határtól. A rivális mexikói drogkartellek háborúskodásában 2006 óta legkevesebb 70 ezer embert öltek meg.
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013