Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
 
2011 >>> 2010 >>> 2009
jan.
feb.
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szep.
okt.
nov.
dec.

A hét híre
1. h.
Lehet, aki kéri
Már kérik a honosítást a határon túliak
A honosítási kérelmet 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodákban lehet leadni. A törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs az igénylést kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény nem szabja feltételül viszont a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát. "Megint magyar világ lesz" - állampolgárságot kapnak az első székelyföldiek
2. h.
Miért?
Merénylet Gabrielle Giffords demokrata párti képviselő ellen
Barack Obama elnök kezdeményezésére Egyesült Államok-szerte egyperces csenddel emlékeztek a Tucsonban elkövetett merénylet áldozataira. Az arizonai városban egy fegyveres szombaton 6 embert megölt és 14-et megsebesített. A merénylő célpontja, Gabrielle Giffords demokrata párti képviselő súlyos fejsérüléssel ugyan, de túlélte a támadást.
3. h.
Engedmény
Magyarok is kaphatnak vendégmunkási vízumot az Egyesült Államokba
Öt volt kelet-európai ország, köztük Magyarország is felkerült azoknak az államoknak a listájára, amelyek állampolgárai ideiglenesen munkát vállalhatnak különleges vendégmunkási vízummal az Egyesült Államokban - közölték amerikai illetékesek. Az érintett országok részt vehetnek azokban a programokban, amelyek lehetővé teszik az amerikai munkaadóknak, hogy külföldi állampolgárokat foglalkoztassanak mezőgazdasági és nem mezőgazdasági ágazatokban a munkaerő pótlására.
4. h.
Terror
Gyilkos merénylet a moszkvai Domogyedovo repülőtéren
Az orosz hatóságok szerint legkevesebb 35 ember meghalt és több mint százan megsérültek, amikor robbanás történt Moszkva legforgalmasabb repterén. Az orosz hatóságok azt közölték, hogy terrorcselemény történt, az nem egyértelmű, hogy a robbantást öngyilkos merénylő hajtotta végre vagy bőröndbe rejtett pokolgép okozta.
5. h.
Afrika felébredt
Forradalom Egyiptomban
Legalább egymillió ember vonult az utcákra Egyiptomban Hoszni Mubarak elnök távozását követelve. Az egyiptomi hadsereg bejelentette, hogy nem alkalmaz erőszakot az ország több városában tüntető emberek ellen.
6. h.
Vége
Megbukott Hoszni Mubarak
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök másfél hétig tartó tüntetések után pénteken lemondott, Tunézia után Egyiptom vezetőjét is megbuktatták az utcára vonuló demonstrálók. A harminc éve hatalmon lévő elnök lemondását harminc másodperces beszédben jelentette be alelnöke. Mubarak a hadseregre ruházta át a hatalmát, de nagy kérdés, mi történik Egyiptomban, ki és hogyan szerzi meg a hatalmat. Ki győzött Kairóban? Aki Egyiptomban a rendszert akarja elsöpörni, annak a most már (az alkotmánysértő módon) teljhatalommal felruházott tábornoki kar áll az útjába.
7. h.
Dominó?
Harag napja kísért az arab világban
Líbiában a kormányellenes és a kormánypárti csoportok között kitört utcai harcokban legalább 16 tüntető életét vesztette, Bahreinből eddig 4 áldozatról érkeztek hírek. Futótűzként terjed a forrongás Pénteken véres események zajlottak Bahreinben, Líbiában és Jemenben is. Bahreinben a tüntetők közé lőttek a katonák, Líbiában elkeseredett harc dúl az egyik város ellenőrzéséért.
8. h.
Forradalom
Üzent Kadhafi fia: "Az utolsó golyóig harcolni fogunk!" A líbiai vezető fia azt mondta: az utolsó férfiig, nőig és golyóig fognak harcolni. A tüntetők polgárháborút robbanthatnak ki, amelyben "elég Líbia olajvagyona" Kadhafi a lemondás helyett a mártíromságot választja Moamer Kadhafi líbiai vezető közölte: nem mond le, és hazája mártírjaként akar meghalni
9. h.
Elismerés
Magyar idegtudósok kapták az agykutatás Nobel-díját
Három magyar idegtudós kapta idén az egymillió euró összdíjazású "Agy-díjat" (The Brain Prize) - jelentették be Dániában. Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért veheti át a kitüntetést.
10. h.
Elemi csapás
8,9-as földrengés, cunami Japánban
A Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. A japán rendőrség eddig 133 áldozatot erősített meg, de a Kyodo News szerint a földrengés és a cunami áldozatainak a száma végül az ezret is meghaladhatja. Mérhetetlen pusztítás Japánban A legnagyobb japán szigetet 2,5 méterrel tolta odébb a rengés. Eddig háromezer embert hoztak ki a romok alól, de a mentést nehezítik az utórengések, melyekből már harminc volt, köztük egy 7-es erősségű. Képek a japán földrengésről
11. h.
Beszálltak
A nyugati hatalmak készen állnak Líbia bombázására
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Líbia légterét lezáró határozatot, valamint "bármilyen ellencsapást" kilátásba helyez a civilek védelmének érdekében. A New York-i tanácskozáson a BT tizetnöt tagja megegyezett abban, hogy védeni fogják a civileket és a "fenyegetés alatt élő embereket" - írja a BBC. Elkezdődött Líbia bombázása Kadhafi kész meghalni, legalábbis ezzel reagált az ENSZ-határozatot érvényesíteni hivatott nemzetközi katonai akció elindulására.
12. h.
Beszálltak
Hogyan került Amerika egy újabb háborúba?
Több mint egy hónappal a líbiai felkelés kirobbanása és a beavatkozástól való hosszas elzárkózás után az Obama-kormány most ott tart, ahová nem akart eljutni: két muszlim országban viselt, elhúzódó háború közepette egy harmadik iszlám állam elleni hadműveletek kezdeményezőjévé vált.
13. h.
Mérleg
Most már majdnem Csernobil Fukusimában
Három héttel a Japán északi részén pusztító földrengés és cunami után nyilvánvalóvá vált a természeti katasztrófát követő nukleáris katasztrófa valós mértéke. Négy reaktorblokk menthetetlen, a folyamatosan szivárgó radioaktivitás komoly szerkezeti károkra utal, és úgy néz ki, az erőmű környéke hosszú távon is lakhatatlanná vált.
14. h.
Repeta
Hivatalosan is újraindul az elnökségért Barack Obama
Obama a hivatalban lévő elnökök esetében megszokottnál valamivel korábban jelentette be az újraválasztással kapcsolatos szándékát.
15. h.
Maximumon
Csernobili szintre emelték a japán reaktorbaleset minősítését
A legmagasabb, hetes fokozatúra emelték a fukusimai atomerőműben történt katasztróra minősítését Japánban. A szivárgás most tizedannyi, mint amennyi 1986-ban Csernobilban történt. Egy balesetet akkor sorolnak a 7-es fokozatba a nemzetközi skálán, ha a sugárzó anyagok "jelentős mennyiségben" jutottak a szabadba, és a szivárgás "igen nagy mértékben hat az emberi egészségre és a környezetre".
16. h.
Új alapok
Magyarországnak új alkotmánya lett
Elfogadta Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét hétfőn az Országgyűlés. A képviselők 262 igen, 44 nem és egy tartózkodással szavazták meg az új alaptörvényt.  A Fidesz és a KDNP képviselői mellett igennek voksolt a volt jobbikos honatya, Pősze Lajos is. A Jobbik nemmel szavazott, ahogy az alkotmányozásban szerepet vállaló Szili Katalin is. A Fidesz korábbi képviselője, Molnár Oszkár tartózkodott, az MSZP és az LMP pedig bojkottált. Íme, Magyarország új alaptörvénye --- Fidesz: Minden magyar büszke lehet az új alaptörvényre --- Sólyom szerint visszalépés az új alaptörvény
17. h.
Frigy
Örök hűséget fogadott a hercegi pár
A Westminsteri apátságban örök hűséget fogadott egymásnak Vilmos herceg és Kate Middleton az évszázad esküvőjén. Cambridge hercege és hercegnője az esküvői fogadalom szövegének egy 1966-os változatot választott, amiben az engedelmesség nem szerepelt.
18. h.
Megvan
Megölték Oszama bin Ladent
Az Egyesült Államok a múlt héten egy katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével, a világ legkeresettebb terroristájával – jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. „Igazságot tettünk” – mondta Barack Obama.
19. h.
Vétel
A Microsoft megvásárolta a Skype-ot
8,5 milliárd dollárért megvette a Skype internetes telefonszolgáltató portált a Microsoft. Ez az üzlet a szoftvergyártó történetének legnagyobb vásárlása lett.
20. h.
Vádlott
Őrizetbe vették az IMF vezetőjét
Állítólag pucéran támadt rá egy szobalányra egy New York-i hotelben Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Strauss-Kahnt nemi erőszak kísérletének gyanújával vették őrizetbe a John F. Kennedy repülőtéren néhány perccel azelőtt, hogy Párizsba induló gépe felszállt volna. Strauss-Kahn tagadja bűnösségét. Lemondott posztjáról az IMF vezérigazgatója
21. h.
Háborús bűnös
Elfogták Ratko Mladicsot
Letartóztatták Ratko Mladic háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot - jelentette be Boris Tadic. Elfogásával Szerbia lezárhatja végre történelme egyik szomorú szakaszát - tette hozzá. A 68 éves férfi 1991 és '96 között volt a boszniai szerb hadsereg főparancsnoka. A Hágai Nemzetközi Főügyészség őt teszi felelőssé a srebrenicai mészárlásért. A vád szerint Ratko Mladic utasítására 8000 muzulmánt lőttek agyon. A "Balkán mészárosának" története
22. h.
Figyelmeztetés
Az Egyesült Államok leminősítését helyezte kilátásba a Moody's
A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy ha a következő néhány hétben nincs érdemi előrelépés, akkor a cég várhatóan osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá veszi az amerikai kormányadósság besorolását, amely jelenleg a lehetséges legjobb.
23. h.
Sokkal több
Durván alábecsülték a fukusimai szennyezést
A japán kormány jelentésében rámutatott, hogy a korábbi becsléshez képest kétszer annyi sugárzó anyag került a levegőbe a japán természeti csapás után. Ez a csernobili katasztrófa során felszabadult szennyezés egyötödét jelenti a korábban megállapított egytizedhez képest.
24. h.
Majdnem biztos
Világrekordon a görög csődkozkázat
A görög államkötvények biztosításának ára a csütörtöki késői londoni kereskedésben hatalmas, 226 bázispontos napi emelkedéssel elérte a kétezer bázispontos lélektani határt – azaz a névérték 20 százalékába kerül. Ez világrekord CDS-díjszabásnak számít bármely szuverén adós esetében.
25. h.
Csúcson
Történelmi rekordot döntött a frank árfolyama
Soha nem látott szintre drágult a svájci frank a magyar fizetőeszközhöz képest. Egy alpesi devizáért 227 forintot kérnek.
26. h.
Mérleg
Orbán 98 százalékos sikere
Viharos kezdet a médiatörvény miatt az uniós elnökségi ciklus legelején, a roma stratégia elfogadtatása a végén, közben folyamatosan a közös pénzt is fenyegető gazdasági válság kezelése: a miniszterelnök szerint 98 százalékban sikerült teljesíteni a magyar uniós elnökség célkitűzéseit. Mi a félév valódi mérlege?
27. h.
Domino
Bóvlivá minősítette le a portugál besorolást a Moody's
Rendkívül agresszív mértékű, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától kedden a Moody's Investors Service, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. A másik ország Görögország, amelyre a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben.
28. h.
Domino
Olaszországba érkezett az euróválság
Az olaszokat is meglegyintő adósságválságról rendkívüli tanácskozást tartanak az EU gazdasági vezetői. Olaszország időről időre szóba kerül az európai szuverén adósságválság következő áldozataként, hiszen mintegy 1800 milliárd eurónyi államadóssága közel jár a GDP 120 százalékához.
29. h.
Korszak
Történelmi korszak zárul az utolsó űrrepülőgép landolásával
Az Atlantis  landolásával egy harmincéves korszak fejeződik be, amelynek része volt a Nemzetközi Űrállomás létrehozása és a Hubble-űrtávcső pályára állítása is. Az űrrepülőgépek amerikai utódjául szolgáló űrhajó már készül, de még jó ideig orosz Szojuz űrhajók szállítják majd a NASA asztronautáit a Nemzetközi Űrállomáshoz. Leszállt az Atlantis --- A földet érés pillanatai --- Őt kellett irányítani
 
Terror
Pokolgépes merénylet Oslóban, lövöldözés egy ifjúsági táborban
A norvég rendőrség szerint pokolgépes merénylet történt a kormány épületénél Oslóban, legalább heten meghaltak. A miniszterelnök ismeretlen helyre távozott, súlyosnak nevezte a helyzetet. Közben lövöldözés is történt egy ifjúsági táborban Oslo közelében, többm nint nyolcvanan halhattak meg. "A második világháború óta nem volt ilyen súlyos bűncselekmény Norvégiában" --- Egy magas, szőke férfi sokkolta Norvégiát --- Szemtanúk a norvégiai lövöldözésről --- Nemzetközi felháborodás --- "A második világháború óta legnagyobb (náci) szörnyetegnek fognak címkézni"
30. h.
Lejárat
Elképzelhetetlen, hogy Amerika nem fizesse az adósságait
Timothy Geithner, az Obama-kormány pénzügyminisztere szerint Amerika mindig is teljesíteni fogja adósságtörlesztési kötelezettségeit, és augusztusig meg fognak állapodni az adósságplafon emeléséről. Obama csökkenteni akarja az államadósságot, de a republikánusoknak nem tetszik, hogy a költségek lefaragása mellett új adók kivetésével is számol. Rohannak a csőd felé Washingtonban --- Ebből még világméretű krach is lehet
31. h.
Megtörtént
Leminősítették az amerikai adósbesorolást
Az Egyesült Államok első ízben elvesztette a lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát. A hitelminősítő közleménye szerint az új besorolásra negatív kilátás van érvényben, vagyis a következő 12-18 hónapban újabb leminősítés lehetséges. Az S&P az ügynökség 1941-es létrehozása óta tartott érvényben "AAA" adósbesorolást az Egyesült Államokra.
32. h.
Új idők?
Hisztérikus zuhanások a tőzsdéken - mit tanulhatunk a múltból?
Valóságos pánikhangulat uralkodik mostanság a részvénypiacokon, ezt jól mutatja az is, hogy a múlt csütörtöki esés bekerült az S&P 500 eddigi legnagyobb egynapos zuhanásai közé. Átmeneti hisztériáról van-e szó, vagy mindez egy közelgő trendváltás előjele?
33. h.
Ez van
Diplomások állnának utcaseprőnek
Diplomások is jelentkeztek Magyarországon a Fővárosi Közterület-fenntartó által meghirdetett utcaseprői állásra. 130 ezer forint bruttó, 30 ezer forint étkezési hozzájárulás és BKV-bérlet - ezt kapják azok az utcaseprők, akik a cég alkalmazottai lesznek. Óriási az érdeklődés, százszoros a túljelentkezés. Mennyi is az utcaseprők 130 ezres bruttó bére?
34. h.
Végjáték
Bevonultak a lázadók Tripoliba
Kormányellenes lázadók özönlöttek Tripoliba vasárnap este, miután Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak; az utcán tömegek ünnepelték a több évtizede hatalmon lévő vezető bukását. Nehezen, de megnyerték --- Negyvenkét év után bukik meg Kadhafi --- A líbiai háború képekben --- Líbia jövője
35. h.
Csapás
A tomboló hurrikán megjuhászodott, de kegyetlenül megtépázta Amerikát
Irene, a szakemberek által pénteken az elmúlt 50 év legnagyobb viharának jósolt hurrikán, trópusi viharrá szelídült az Egyesült Államok keleti partja fölött, de a természeti csapás így is 14 ember életét követelte és komoly károkat okozott. Megkímélte New Yorkot a hurrikán --- Tizenkét milliárd dollárnyit pusztított Irene
36. h.
Állami
Államosítják az iskolákat
A Fidesz frakcióülésén döntöttek arról, hogy az állam visszaveszi az iskolák és a kórházak fenntartását az önkormányzatoktól.
37. h.
Honvédelem
Orbán Viktor beterjesztette a kormány országvédelmi akciótervét
Hatfejezetes országvédelmi tervet jelentett be Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben. A terv leginkább a bankoknak fog fájni, de némelyik önkormányzat is rosszul jár a változásokkal.
GKI: súlyos csapást mér a kormány a befektetői bizalomra --- Matolcsy: A végtörlesztési terv mögött a kormány bölcsessége áll
38. h.
Negatív
A legrosszabb hetét zárta a Dow 2008 októbere óta
Az ismét fellángoló recessziós félelmek határozták meg a múlt hét folyamán a befektetők hangulatát, ami eladói hullámot indított el a tőzsdéken. Az irányadó amerikai indexek jelentős esésekkel zárták a hetet, a Dow 6,4%-ot veszített értékéből, amire 2008 októbere óta nem volt példa. Ennél nagyobb heti esést utoljára a 2008. október 10-ével záruló héten mutatott az index, a Lehman Brothers csődjét követő pánikhangulatban. Kétéves mélypontra zuhant a BUX a héten
39. h.
Úttörő
Kína elindította első űrállomásmodulját
Egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakétával helyi idő szerint csütörtökön este elindították Kína első ember nélküli űrállomásmodulját. Ezzel megkezdődött annak a hosszú távú programnak a megvalósítása, amelynek célja, hogy a kelet-ázsiai ország 2020-ig saját fejlesztésű űrállomást építsen ki.
40. h.
Veszteség
Elhunyt Steve Jobs az Apple alapítója
Steve Jobs, az Apple alapítója és elnöke hasnyálmirigyrákban hunyt el 56 évesen. Jobs nevéhez fűződik az egér, a grafikus felhasználói felület elterjesztése, de forradalmasította a zeneipart és a mobiltelefon-piacot is. Vezetése alatt az Apple a legnagyobb technológiai céggé vált. Steve Jobs maga az amerikai álom --- Steve Jobs iparágakat forradalmasított --- Milyen vezető volt Steve Jobs?
41. h.
Újdonság
Új baloldali tömegmozgalom van kibontakozóban Amerikában
Új baloldali tömegmozgalom van kibontakozóban New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban. A kilátástalannak ítélt jövőjük és a társadalmi igazságtalanságok miatt utcára vonuló, a Wall Street-et elfoglaló fiatalok új politikai és gazdasági rendszert követelnek – csak épp azt nem tudják, hogy milyet. Összecsaptak a rendőrök a bankok ellen tüntetőkkel Bostonban --- Világszerte tüntetnek a "Foglaljuk el a Wall Streetet" mozgalom követői
42. h.
Vége
Megölték Moammer Kadhafit
"Kadhafi ezredes rémuralma 42 év után végleg lezárult. Líbia új szakaszt kezdhet történelmének hosszú, sötét fejezete után" - állapította meg Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, hangsúlyozva, hogy Líbia népe most valóban maga dönthet saját sorsáról.
43. h.
Megmenekült?
Elengedik a görög államadósság felét
A megállapodás elemeként a Brüsszelben tárgyaló vezetők kompromisszumra jutottak a bankszektor képviselőivel a velük szemben fennálló görög adósság felének leírásáról. Mint több résztvevő - köztük Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke - bejelentette, "önkéntes" adósságelengedésről van szó. Sarkozy: A világ elkerülte a katasztrófát --- Maffiafilmbe illő ajánlatot tettek a bankoknak
44. h.
Veszteség
Elhunyt Albert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás
A Ferencváros hercengszántói születésű centere 1967-ben kapta az európai futball legnagyobb elismerését. 1952-ben igazolt a Fradihoz, más egyesületben nem játszott. 1965-ben VVK-győztes, a csapat Torinóban szerezte meg a kupát, ami azóta sem sikerült más magyar csapatnak sem. Az utolsó magyar világsztár
45. h.
Minden kiderül
Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik
Atombomba gyártásához használható számítógépes modelleket talált Iránban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA). A szervezet legfrissebb jelentése szerint Irán olyan teszteket hajtott végre, amelyek csakis nukleáris robbanószerkezet megalkotását célozhatják, polgári felhasználásuk nem lehetséges, írja a BBC.
46. h.
Lépés
Tárgyalásokba kezd Magyarország az IMF-fel
Új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat a kormány az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a Nemzetközi Valutaalappal - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Elfogyott a kormány hitele --- A bóvlifélelem vezetett az IMF-hez --- Orbán így látja --- "Az IMF-fel való szakítás sosem merült fel" --- Nemzetközi sajtóvisszhang
47. h.
Megtörtént
A Moody's bóvliba sorolta Magyarországot
A "Ba1", vagyis a befektetésre már nem ajánlott kategóriába került Magyarország a Moody's hitelminősítőnél, amely fenntartotta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást, mivel véleménye szerint bizonytalanság övezi azt, hogy az ország képes lenne ellenálni az európai adósságválság kockázatainak. Spekulánsok? --- Realitás? --- Hogyan zuhant idáig az ország? --- Ideje szembenézni a valósággal --- Milyen lesz az élet a bóvliországban?
48. h.
Vészhelyzet?
Pénzt öntenek a piacra a világ nagy jegybankjai
A kanadai, az angol, a japán, és a svájci jegybank, illetve az európai Központi Bank és a Fed újabb közös lépésre szánta el magát. A likviditási problémák enyhítése érdekében az akcióban részt vevő jegybankok még több pénz pumpálnak a globális pénzügyi rendszerbe. A lépéstől a hitelezési aktivitás élénkülését, és a növekedési kilátások javulását várják a jegybankok - olvasható a közös közleményben.
49. h.
Nagy elhatározás
Eurómentés: egyezség, de Angliának nem kell
Az euróövezeti államok és kilenc további EU-s tagállam új kormányközi szerződést készít elő a gazdasági integráció mélyítése érdekében - jelentette a Reuters brit hírügynökség, a szerződéstervezetre hivatkozva. A bolgár, cseh, dán, lett, litván, lengyel, magyar, román és svéd kormányfők jelezték: a kérdésben konzultálnak törvényhozásukkal. Az Egyesült Királyság lehet az egyetlen EU-tagállam, amely biztosan nem vesz részt az új szerződésben. Sarkozy: "Európának nem lesz második esélye" --- Zűrös csúcstalálkozó a válság közepén --- "Ez a vég kezdete a brit EU-tagság szempontjából" --- Eurómentés: erről van szó --- Ez így kevés lesz? --- "Rendkívül aggasztja" az euró jövője az USA-t
50. h.
VÉGE!
Hivatalosan is befejeződött az iraki háború
Nyolc év, nyolc hónap és 25 nappal a kitörése után csütörtökön formálisan is véget ért az iraki háború. Bagdadban levonták az iraki amerikai erők zászlaját, az utolsó alakulatok pedig a korábban tervezett december 31. előtt két héttel hazatérhetnek. A háborúban több mint százezer iraki halt meg, 4487 amerikai katona vesztette életét. Az Egyesült Államok több mint 800 milliárd dollárt költött a katonai akciókra és az újjáépítésre. Obama: a 9/11-es nemzedék kivívta helyét a történelemben
 
Elismerés
A Tüntető az év embere
A névtelen, nagybetűs Tüntetőt választotta idén az év emberévé az amerikai Time magazin. A lap szerkesztői a közel-keleti országokon végigsöpört "arab tavasz", valamint az Európát és az Egyesült Államokat is elérő tüntetéssorozatokat emelték ki. Véleményük szerint a tüntetők átformálják a globális politikát, világszerte "újraértelmezik az emberi erőt".
51. h.
Dinasztia
Meghalt Kim Dzsong Il
Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai államfő. Kim Dzsong Il 1994 óta volt hatalmon. Kim Dzsong Il a világ negyedik legnagyobb hadseregét tartotta fenn, és atomhatalommá emelte a világtól elszigetelt országát, miközben milliók éheznek Észak-Koreában, és a legkisebb ellenállás jelére is börtönbe vetnek embereket. Kijelölt utódja harmadik fia, a húszas évei végén járó Kim Dzsong Un lehet. Észak-Korea a történelem első "kommunista dinasztiája". Magas talpú cipőben irányított vasmarokkal --- A fia válthatja a meghalt diktátort
52. h.
Jóslat
Lagarde: Az egész világgazdaság fenyegetett A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint az egész világgazdaság veszélyben van az európai adósságválság miatt.
Nem lesz fellendülés 2013-ban sem?
A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minapi londoni elemzésében közölte: a december 8-9-ei valutauniós válságcsúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen".
>>> 2010 >>> 2009
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013