Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
 
2009
jan.
feb.
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szep.
okt.
nov.
dec.

A hét híre
1. hét.
Gázvita
Gáz van az orosz gázzal
Egyelőre csak az orosz földgáz nyomása csökkent, hamarosan a szállított mennyiség is apadhat. A szakminiszter szerint krízishelyzet alakulhat ki Magyarországon.
2. hét
Levegőt
Elrendelték a szmogriadót Budapesten
A főpolgármester arra kéri a lakosságot, hogy a járművek használatát szüneteltessék. Aki teheti, az a közösségi közlekedést használja.
3. hét
Vége
Önkritikus beszéddel búcsúzott Bush
Ma már másként csinálna bizonyos dolgokat - gyakorolt önkritikát utolsó tévébeszédében George W. Bush leköszönő amerikai elnök. Tetteit ugyanakkor Bush azzal magyarázta, hogy az ország komoly fenyegetésnek volt kitéve, és sikerként értékelte, hogy 2001 óta nem volt újabb terrortámadás. Utódja, Barack Obama beiktatását a remény és a büszkeség pillanatának nevezte.
4. hét
Inauguration
5. hét
Válságban
Huszonhét éve nem zuhant ekkorát a GDP az USA-ban
Az amerikai gazdaság éves szinte 3,8 százalékkal zsugorodott 2008-ban. Ennél rosszabb eredmény utoljára 1982-ben keletkezett: akkor 6,4 százalékos volt a csökkenés.
6. hét
Forint
„300 felett átértékeled magadban a világot”
Az jogos kérdés egyébként, hogy a 300 feletti euro árfolyam elindít-e olyan politikai, de legfőképpen társadalmi folyamatokat, amitől ez az ország kilép ebből az „egyet jobbra, egyet balra, mégsem megyek sehova”-állapotból.
7. hét
Kiútkeresés
USA: elfogadták a 838 milliárdos élénkítő csomagot
Obama az utóbbi napokban többször figyelmeztetett: az ösztönző csomag nélkül, cselekvés hiányában katasztrófába zuhanhat a gazdasági válság.
8. hét
Tőzsde
Tíz év alatt csak egy pocsékabb hetünk volt
Egy hét alatt a tőzsdei részvények értékének több mint 12 százaléka veszett el, ennél rosszabb heti eredményt a tőzsde a 98-as orosz válság óta csak egyszer produkált.
9. hét
Autós nemzet
Elkerülhetetlen a katasztrófa az amerikai autóiparban
Mindenképp fájdalmas és főképpen drága lesz az Egyesült Államok autóiparának gatyába rázása, a kérdés csak az, hogy mennyire.
10. hét
Helyzetkép
Magyarországnak műtét kell!
Először Izlandhoz hasonlítottak minket. Később „csak” a régió leggyengébb láncszemeként emlegettek. Manapság pedig már Barack Obama is Magyarországgal foglalkozik.
11. hét
Együttélés
A rettegés utcái országszerte
A romák ellen tavaly januárban indult erőszakhullám hét áldozatot követelt, kilencen súlyos sérüléseket szenvedtek. Tíz házat felgyújtottak, kilencre rálőttek. Az összesen tizennégy eset közül ötben lettek a tettesek ismertek.
12. hét
Lemond Gyurcsány
Gyurcsány: "Új miniszterelnökre van szükség!"
Tévedtem erőnket, lehetőségeinket illetően, fontos pillanatban adós maradtam a világos beszéddel, szavahihetőségem ennek következtében jelentősen sérült - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a párt kongresszusán. "Ha én vagyok a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszüntetem" - közölte a miniszterelnök.
13. hét
Választást!
Sólyom szerint új választás kellene
Alkotmányosan nem kifogásolható a konstruktív bizalmatlansági indítvány, viszont ez megoldás a legkevésbé demokratikus - mondta a Magyar Televíziónak a tervezett kormányfő-váltásról Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő szerint az igazi megoldás csak egy előre hozott választás lehetne, mert így egy széles felhatalmazással rendelkező kormány vezethetné ki az országot a válsághelyzetből.
14. hét
Kiválasztott
Bajnai Gordon a miniszterelnök-jelölt
Bajnai Gordon elmondása szerint hazaszeretetből vállalja a kormányfői felkérést. Mint mondta, határozott lépésekre van szükség. Hozzátette: "A program végrehajtása fájni fog. Érinteni fog minden családot, minden magyar embert."
15. hét
Terror
Merénylet készült egy szocialista képviselő ellen
Ecsődi László MSZP-s parlamenti képviselő ingatlanát akarta fölrobbantani a szerdán, több helyszínen elfogott négy férfi egyike, akiket robbanóanyaggal elkövetett visszaéléssel gyanúsítanak. A nyomozás szerint ugyanez a férfi adott le lövést korábban Hiller István házára is.
16. hét
Átment
Bajnai Gordon a miniszterelnök
Megszavazta a bizalmatlansági indítványt és Bajnai Gordont miniszterelnökké választotta a parlament. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással hozták meg. "Kormányom tagjai közül azok, akik szakértőként vállalnak felelősséget, és jómagam is, egy év múlva egyetlen párt színében sem indulunk a választáson. Nem veszünk majd részt a politikai vetélkedésben, nem leszünk vetélytársai senkinek. Ezt írásba is adjuk" - szögezte le Bajnai Gordon.
17. hét
Cigánygyilkosság
Ismét agyonlőttek egy cigány férfit
Tiszalökön szerda éjjel agyonlőttek egy cigány férfit, amint kilépett a háza ajtaján. A középkorú férfi éppen munkába indult, mikor lelőtték. A rendőrség szerint nem kizárt, hogy az eset kapcsolatban áll a korábbi romák elleni támadásokkal.
18. hét
Járvány
Ötösre emelte a vírusriasztás szintjét a WHO
A sertésinfluenza további terjedése miatt az eddigi 4-ről 5-re emelte a riasztási szintet szerda este az Egészségügyi Világszervezet. A második legmagasabb, 5-ös fokozatú riasztás azt jelenti, hogy küszöbön áll egy világjárvány.
19. hét
Járvány
Az USA szerint nem szabad elbagatellizálni a járványt
Miközben az enyhe lefolyású influenzás fertőzések miatt az amerikai lakosságot egyre kevésbé érdekli az új influenzavírus, az amerikai egészségügyi hatóságok folytatják a felkészülést a tömeges megbetegedések kezelésére.
20. hét
Szakadék szélén
"Volt egy pillanat, mikor majdnem összeomlottunk"
A kibontakozó magyarországi válság "mikrokozmoszként" tükrözi a világválság egészét, áll a Financial Times keddi írásában, amely szerint a pénzügyi összeomlás veszélye elmúlt, de a politikai következmények már kezdenek látszani.
21. hét
Rendcsinálás
Orbán: a Fidesz élne a kétharmados többség adta lehetőséggel
Ha a következő országgyűlési választásokon a Fidesz kétharmados többséget kap a parlamentben, akkor élni fog a lehetőséggel, hogy ezáltal megerősítse a demokráciát - jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke úgy vélte, a köztársaságot nem a Fidesztől kell félteni, hanem a "szélhámos milliárdosoktól".
22. hét
Járvány
Magyarországon az új vírus
Magyarországon is kimutatták az új influenzavírust - mondta az InfoRádiónak Székely Tamás egészségügyi miniszter. A fertőzött brazil állampolgár néhány napja érkezett New Yorkból Budapestre, és időközben meggyógyult. A tárcavezető hangsúlyozta: nincs szükség újabb intézkedésre.
23. hét
Katasztrófa
Négy magyar is van a francia gép áldozatai között
Minden bizonnyal az óceánba veszett az utasszállító, amelynek utas listáján négy magyar név - két felnőtt és két gyermek - is szerepel.
24. hét
Választás
Csak a jobboldal létezik Magyarországon
A Fidesz nagy fölénnyel győzött, de a választás igazi győztese a Jobbik. A Jobbik harmadik erő lett, és sokkal több szavazatot szerzett mint 2006-ban, az országgyűlési választáson. A baloldal összeomlott, az SZDSZ-t az LMP is megverte, az MSZP-re feleannyian szavaztak, mint az előző, hasonló részvétellel bonyolított EP-választáson.
25. hét
Feszültség
Polgárháború fenyeget Iránban
Iránban továbbra is pattanásig feszült a helyzet. A szombat óta tartó zavargások átterjedtek vidékre is, és a politikai és vallási elit is egyre megosztottabb. A pénteki elnökválasztás után kirobbant ellentétek polgárháborúval fenyegetnek.
26. hét
Gyász
Elhunyt Michael Jackson, a pop királya
Ötvenéves korában elhunyt Michael Jackson: a popsztárt helyi idő szerint csütörtök délután, szívleállás miatt vitték kórházba, az orvosok azonban már nem tudták megmenteni. Jacksont világszerte több millió rajongója gyászolja. Élete vége felé ellentmondásos személyiségnek, és finoman szólva csodabogárnak tartották az ötéves korában gyerekzseniként feltűnt énekest.
27. hét
Oszlatás
Jogerős ítélet mondja ki a Magyar Gárda feloszlatását
Nem működhet tovább a Magyar Gárda Egyesület. Az ítélet a Magyar Gárda Mozgalomra is érvényes - mondta ki jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. A gárda rendezvényeit a hatóságok nem engedélyezhetik, s ha mégis utcára vonulnak, a demonstrációt fel kell oszlatni.
28. hét
Kiegyezés
Megállapodott a további leszerelésről Obama és Medvegyev
Megállapodtak nukleáris arzenáljuk további csökkentéséről Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök moszkvai csúcstalálkozójukon. Az aláírt megállapodás-tervezet értelmében hét év alatt 1700 alá csökkentik nukleáris robbanófejeik számát.
29. hét
Vége
Sorra lépnek ki a képviselők az SZDSZ-ből
A szabad demokraták tucatnyi alapítója, támogatója - köztük a demokratikus ellenzék a rendszerváltásban közreműködő több egykori tagja is kilép az SZDSZ-ből.
30. hét
Kilátások
Bajnai: Az ország hitelképes
Bajnai Gordon hangsúlyozta: az ország már képes arra, hogy piaci feltételek között vegyen fel hitelt, ezt bizonyítja a múlt heti kötvényjegyzés.
31. hét
Járvány
51 amerikai halt meg a héten új influenzában
Egy hét alatt 51-gyel nőtt az új típusú, azaz a sertésinfluenza okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban. Az amerikai járványügyi központ nyilvánosságra hozott adatai szerint e betegség miatt immár 353-an haltak meg az Egyesült Államokban, ami a járvány által leginkább sújtott ország a világon.
32. hét
Sorozatgyilkosság
Folytatódik a romák elleni sorozat - sörétespuskával lőttek le egy roma nőt
Egy 45 éves roma nő meghalt, 13 éves lányát pedig kórházba vitték, miután több lövéssel rájuk lőttek ismeretlenek a Szabolcs megyei Kislétán. Megduplázta a romák elleni támadások elkövetőinek kézre kerítéséért járó nyomravezetői díjat Bencze József országos rendőrfőkapitány; a 100 millió forintos nyomravezetői díj a legmagasabb a hazai kriminalisztika történetében.
33. hét
Válságban
Több, mint egymillióan mentek csődbe
A június 30-ával zárult időszakban 1,3 millió csődöt mondtak ki az illetékes amerikai bíróságok. A vállalati csődök száma 55 ezer volt, a magáncsődöké 1,25 millió. Egy évvel korábban összesen 968 ezer volt a csődök száma.
34. hét
Megvannak
Elfogták a sorozatgyilkosokat - fellélegezhet az ország
Elfogták a cigányok ellen tavaly óta folyó támadások gyanúsítottjait. Sólyom László szerint a feltételezett elkövetők letartóztatása után az egész ország fellélegezhet, visszatérhet a nyugalom és a törvényes rendbe vetett bizalom a támadásoknak kitett területeken.
35. hét
Támadás
Molotov-koktélt dobtak a budapesti szlovák nagykövetségre
Molotov-koktélokat dobtak ismeretlenek szerda hajnalban a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épületére; a palackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett. A pozsonyi külügyminisztérium terrortámadással vádol. Magyarország csak magának árt a kakaskodással
36. hét
Munkára várva
26 éves rekordon az amerikai állástalanság
Immár 26 éves rekordszintű mértékre ugrott a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. A 9,7 százalékos állástalanság vegyes képet fest a gazdaságról.
37. hét
Közeledés - papiron
Bajnai és Fico legalabb beszéltek
Közös, 11 pontból álló nyilatkozatot írt alá Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozóján. Ebben a többi között sajnálkozásukat fejezik Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi útjának körülményei miatt, valamint elfogadják az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását a szlovák nyelvtörvény ügyében. Elemzés a találkozóról.
38. hét
Optimizmus
Fed: túl a recesszión
Az amerikai jegybank vezetője szerint "nagy valószínűséggel véget ért" az amerikai gazdasági recesszió.
39. hét
Terror
Ismét merényleteket hiúsítottak meg az USA-ban
Terrorakciókra készülő férfiakat vettek őrizetbe az Egyesült Államokban: egyikük az északi Illinois államban, Springfieldben akart felrobbantani egy szövetségi épületet, amely bíróságként is működik, a másik pedig a texasi Dallasban próbált pokolgépet elhelyezni egy felhőkarcolónál.
40. hét
Kiválasztott
Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje
Orbán Viktor pártelnök a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, Gyürk András pedig a kampányfőnöke - jelentette be a párt elnöki stábjának vezetője Szijjártó Péter. Fontosnak nevezte a kormányzás szempontjából, hogy tekintélyes miniszterelnök álljon az ország élén, hiszen egy ilyen kormányfővel nem lehet azt megtenni, amit Szlovákia tett Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnökkel.
41. hét
Elismerés
Barack Obama nyerte a Nobel-békedíjat
Hatalmas meglepetésre Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke nyerte az idei Nobel-békedíjat. Az indoklás szerint azért neki ítélték a díjat, mert "sürgette a nukleáris fegyverek számának csökkentését világszerte, és a világbékéért dolgozik". Amerikai elnökként "új légkört teremtett a nemzetközi politikában. A multilaterális diplomácia ismét központi szerepet kapott, és hangsúlyosabbá vált az ENSZ, illetve más nemzetközi szervezetek munkája".
42. hét
Siker
Hihetetlen magyar siker a junior-világbajnokságon: bronzérmes a magyar csapat
Nem ismeri a könnyű győzelem fogalmát a magyar U20-as válogatott, legalábbis a csehek, az olaszok és a ghánaiak elleni kiélezett csata után megint az utolsó pillanatokra maradt a döntés. Drámai csatában lett világbajnoki bronzérmes a magyar válogatott a húsz éven aluliak egyiptomi tornáján: a rendes játékidő 1-1-gyel ért véget Costa Rica ellen, a 90. percben egyenlített büntetőből Koman, majd a tizenegyespárbajban Gulácsi mindent védett, 2-0-ra nyerték a magyarok.
43. hét
Kilábalás
Hányattatások után éves csúcsra ért a forint
Tavaly októberben csak drasztikus kamatemeléssel lehetett megmenteni a forint árfolyamát, ám azóta konszolidálódott a helyzet a forint árfolyama egyéves csúcson jár, a kamat pedig történelmi mélypont felé halad.
44. hét
Vészhelyzet
Obama: a H1N1 terjedése országos vészhelyzet
Barack Obama amerikai elnök országos vészhelyzetnek nyilvánította a H1N1 influenzavírus terjedését - közölte a Fehér Ház. A Fehér Ház közlése szerint az Egyesült Államokban minden korábbinál több, már sok millió ember kapta meg a H1N1-fertőzést, és több mint ezren haltak meg.
45. hét
Bankbaj
Újabb óriásbank omlott össze az Egyesült Államokban
Csődvédelmet kért az amerikai CIT Group. A kis- és középvállalatokat finanszírozó bank összeomlása a legnagyszabásúbb bukás a Lehman Brothers tavaly őszi csődje óta. A 101 éves társaság bukása egyben az ötödik legsúlyosabb vállalati csőd az Egyesült Államok történetében a WorldCom 2002-es, a Lehman Brothers és a Washington Mutual 2008-as, illetve a General Motors idei összeomlása után.
46. hét
Reform alatt
A képviselők megszavazták Obama egészségügyi reformját
Az amerikai képviselőház megszavazta az egészségügyi reformcsomagot, amely Barack Obama amerikai elnök belpolitikai programjának egy legmeghatározóbb része. A törvény akkor lép életbe, ha azt a szenátus is megszavazza. Az egészségügyi csomag a lakosság 96 százalékára kiterjesztené az egészségügyi biztosítást. A reformokra a következő évtizedben 1,1 ezer milliárd dollárt költenének.
47. hét
Vége
Az utolsó dal: elhallgat a Slágerrádió és a Danubius
Tizenkét év után – búcsúzik a két országos kereskedelmi rádió; csütörtöktől a Sláger frekvenciáján a Neo FM, a Danubiusén a Class FM jelentkezik.
48. hét
Válság 2.0
Csődbe megy a dúsgazdag Dubaj?
Mintegy 59 milliárd dollárt kitevő kötelezettsége elhalasztását kezdeményezte a dubai állami felügyelet alatt álló holding, a Dubai Worl. A Moody’s Investors Service és a Standard and Poor’s több dubai állami vállalat hitelminősítését rontotta a hír hatására és jelezték: elképzelhető, hogy csődnek minősítik a Dubai World fizetési kötelezettség halasztását.
49. hét
Veszteség
Elhunyt Szörényi Éva!
Életének 93. évében Los Angeles-i otthonában elhunyt Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő. A harmincas-negyvenes évek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb magyar színművésze 1956-ban a Nemzeti Színház forradalmi bizottságának tagjaként részt vett az forradalomban, ezért el kellett hagynia Magyarországot. 1957-től az Egyesült Államokban élt.
50. hét
Négykerék
Ledöntötték Amerikát a trónról
Kínai arculatú kocsik határozhatják meg a közeljövő autópiacát - állapította meg a The Washington Times azzal kapcsolatban, hogy az ázsiai ország a vártnál sokkal korábban elhódította a világ legnagyobb autópiaca címet az Egyesült Államoktól.
51. hét
Sok hűhó...
Szerény eredménnyel zárult a koppenhágai klímacsúcs
Hatalmas várakozások előzték meg a koppenhágai klímakonferenciát, de végül csak egy olyan egyezség született, amellyel még létrehozói sem elégedettek. A dokumentumban szereplő célszám az évszázad végére vonatkozik; akkorra már mindenki halott lesz azok közül, akik meghozták ezt a döntést, így tehát nem kell szembenézniük a felelősséggel.
52. hét
Terror
Megpróbáltak felrobbantani egy amerikai repülőt
A magát az al-Kaida szimpatizánsának valló férfi csak magát égette meg, amikor megpróbálta lángra lobbantani az Amszterdamból Detroitba tartó gépre felcsempészett tűzszerkezetet.
 
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013